Examentraining helpt bij faalangst

Examentraining helpt bij faalangst

Door: Maltha studiecoaching op 27 mrt 2019

Je bent zeker niet de enige als je last hebt van faalangst. Elk jaar heeft ongeveer 1 op de 5 eindexamenleerlingen last van faalangst, oftewel examenvrees. Maar hoe kan examentraining je helpen om je faalangst onder controle te krijgen? In deze blog leg ik je het uit!

Examentraining Utrecht / Bilthoven / Zeist

Op onze vestigingen in Utrecht, Bilthoven en Zeist begeleiden we al meer dan 37 jaar leerlingen in hun examenjaar. In onze examentraining behandelen we niet specifiek faalangst, maar uit onderzoek is gebleken dat onze leerlingen die faalangst hadden na afloop van de eindexamentraining geen last meer hadden van faalangst. Een zeer mooie uitkomst en graag wil ik jullie vertellen hoe dat kan.

Als je last hebt van faalangst zit je vaak ik een vicieuze cirkel van stress, negatieve gedachten en vertoon je daardoor ontwijkend of uitstellend studiegedrag. Dat kan komen omdat je de stof (nog) niet goed beheerst, je niet weet hoe je moet plannen of wellicht weet je niet hoe je efficiënt moet leren. Daardoor kan je in een negatieve spiraal komen en word je gedemotiveerd. Je faalangst kan hierdoor versterkt worden. Dat is helemaal niet leuk en vandaar de vraag: Hoe kom je hier uit?

 

Examentraining Bilthoven

Foto: Examentraining op onze vestiging Maltha studiecoaching Bilthoven

 

Drie tips om je faalangst te verminderen

1. Samen met je eigen studiecoach ga je ervoor zorgen dat je kennis goed gestructureerd in je hoofd komt. Examenstof kan behoorlijk veel zijn, dus structuur is een uitkomst! Samen wordt er een planning opgesteld. Door de structuur komt er rust in het hoofd.

2. Je begint geleidelijk en dus bij de basis. Als je dat niveau hebt bereikt ga je naar een hoger niveau. Dit zijn moeilijkere vragen, maar nog zonder grote verhalen eromheen. Nu ga je oefenen of je de basisstof ook kunt toepassen op moeilijkere vragen. Als je deze stappen onder de knie hebt, ga je door naar de complexere vragen, met langere teksten. Ook hierbij hoort dus weer een stappenplan. Ga niet zomaar aan de slag. Het oefenen aan de hand van een plan met een geleidelijke opbouw, helpt je om je doel te bereiken. Je raakt zo namelijk bekender met de stof en dit zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

 

 Drie tips om faalangst te verminderen

 

3. Wij leren je om zelfstandig examenopgaven op te lossen. Je moet het immers op je eindexamen ook zelf doen. Je studiecoach leert je om de juiste vragen te stellen. Op deze manier kom je zelf beter achter het juiste antwoord. En natuurlijk krijg je feedback van ons. Samen met je studiecoach ga je werken aan het juist behandelen van de examenopgaven. Je zal merken dat dit je zelfvertrouwen vergroot.

 

Meld je aan voor examentraining

Wacht niet te lang met het aanmelden voor examentraining. Zorg ervoor dat je goed voorbereidt het examen in gaat. En heb jij wat hulp nodig? Geen probleem! Bij Maltha studiecoaching krijg je je eigen studiecoach die je tips en uitleg geeft op maat. Je werkt dus niet in een groep, maar je bent echt individueel bezig. Zit je in je examenjaar en kan je wel wat hulp gebruiken, laat het mij dan weten! Ik help je graag verder.

 

 Aanmelden examentraining

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant:


examentrainingfaalangst
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht