Intelligentie onderzoek middelbaar onderwijs

Wat kan mijn kind eigenlijk allemaal? Zit mijn kind op het juiste onderwijsniveau? Heeft u het gevoel dat uw kind wordt onderschat of overschat? Wat zijn precies de sterke en minder sterke kanten van uw kind? Allemaal terechte vragen, waarbij een intelligentie onderzoek uitkomst biedt.

Wat houdt een intelligentie onderzoek in?

Een intelligentie onderzoek richt zich vooral op de cognitieve vaardigheden. Het geeft aan welke sterke kanten uw kind heeft en met welke vaardigheden uw kind meer moeite heeft. Grote verschillen kunnen zorgen voor bijvoorbeeld faalangst, onzekerheid of een laag zelfbeeld bij uw kind.

Verschillende intelligentie onderzoeken voor leerlingen op het middelbaar onderwijs

Er zijn verschillende intelligentie onderzoeken mogelijk voor leerlingen in het middelbaar onderwijs:

 • WISC-V-NL De WISC-V-NL is de nieuwste uitgave van de WISC intelligentietest voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 16 jaar. De WISC is één van de meest gebruikte, betrouwbare en valide intelligentietesten en geeft een uitgebreid beeld van de cognitieve capaciteiten en mogelijkheden van uw kind. Naast een totale intelligentie worden er door middel van 14 subtesten (10 primaire en 4 secundaire) scores berekend. De primaire indexen zijn: verbaal begrip, visueel-ruimtelijk, fluid reasoning, werkgeheugen en verwerkingssnelheid. De secundaire indexen zijn: kwantitatief redeneren, auditief werkgeheugen, non verbaal, algemene vaardigheid en cognitieve competentie. De afname gebeurt via de pen en papier methode, waardoor er veel interactie plaatsvindt tussen de onderzoeker en het kind.
 • NIO De NIO staat voor Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau. Dit is een toets waarbij men het intelligentieniveau van de leerling meet. Deze test kan gebruikt worden voor advisering van leerlingen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs tot en met de derde klas van het voortgezet onderwijs. De afnametijd is ongeveer twee uur. In deze tijd worden 6 verschillende onderdelen getest. Elke onderdeel moet binnen een bepaalde hoeveelheid tijd gemaakt worden. Dat wil zeggen dat de leerlingen per onderdeel, zoveel mogelijk opgaven binnen de gestelde tijd moet maken.
  Voordelen van de NIO:
  - de NIO richt zich als intelligentietest ook op de aanleg van de leerling
  - de NIO is alle maanden van het jaar af te nemen
  - de NIO geeft een snelle uitslag.
  De NIO is ook uitermate geschikt voor een second opinion. Klassikale afname van de NIO behoort ook tot de mogelijkheden. Scholen kunnen ons hiervoor benaderen door een mail te sturen naar info@malthastudiecoaching.nl of te bellen met 030-2293579 (optie 3).
 • DAT NL De Differentiële Aanleg Test meet de cognitieve capaciteiten en geeft een globaal overzicht van de intellectuele vermogens van de leerling. Deze test is vooral bedoeld als hulpmiddel bij studie- en loopbaankeuze. De DAT NL bestaat uit tests die negen belangrijke capaciteiten meten, te weten: Denken met Figuren, Woordenlijst, Denken met Getallen, Denken met Woorden, Ruimtelijk Inzicht, Taalgebruik, Snelheid en Nauwkeurigheid, Woordbeeld en Praktisch Inzicht. Deze test is alleen geschikt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs(12+).

De werkwijze bij ons intelligentie onderzoek

 • Het begint met een intakegesprek met de ouders. Hier wordt besproken welke hulpvraag u heeft als ouder(s).
 • Daarna volgt de testfase. Uw kind komt, afhankelijk van het soort onderzoek, voor 1 of 2 dagdelen naar het instituut.
 • Het intelligentie onderzoek geeft een breed beeld van het cognitief functioneren.
 • Daarnaast noteert de orthopedagoog/psycholoog tijdens de afname van de intelligentietest ook wat uw kind laat zien met betrekking tot motivatie, werkhouding en persoonlijke kenmerken. Alles om een zo helder beeld te krijgen.
 • De onderzoeksgegevens worden verwerkt en er wordt een verslag gemaakt.
 • Het adviesgesprek met ouder(s) volgt daarna. De uitkomst van het intelligentie onderzoek wordt besproken, bruikbare en praktische handvatten worden uitgelegd en eventuele vervolgstappen worden besproken.
 • Een intelligentie onderzoek kan ook onderdeel zijn van een uitgebreider onderzoek (bijvoorbeeld een dyslexie onderzoek).

Wie voert het intelligentie onderzoek uit?

Ons intelligentie onderzoek wordt afgenomen in onze Orthopedagogische Praktijk Maltha. Wij werken uitsluitend met orthopedagogen en kinder- en jeugdpsychologen. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is dat uw kind zich op zijn/haar gemak voelt.

Contactformulier

Intelligentieonderzoek
 • WISC-V-NL: €575,00 - 3 uur - 6 t/m 16 jaar
 • NIO: €395,00 - 2 uur - groep 7 t/m 3e klas
 • DAT NL: €575,00 - 3 uur - alle klassen middelbare school
Bilthoven | Zeist | Utrecht
030-2293579 (optie 2)
info@malthastudiecoaching.nl
Inschrijven
Onze overige onderzoeken
Waarom kiezen voor Maltha?
 • Al 40 jaar kwaliteit
 • Orthopedagogen en psychologen in dienst
 • Op maat & flexibel
 • Direct starten, indien gewenst
Ik wil meer informatie
Naam (ouder) *
Telefoonnummer
E-mail adres *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht