Examenvoorbereiding: je kunt niet vroeg genoeg beginnen!

Door: Maltha studiecoaching op 19 sep 2018

Het schooljaar is pas net begonnen en je hoort al mensen praten over voorbereiden op de examens. Examens? Die zijn pas in mei, dat is nog super ver weg! Het lijkt misschien alsof dat nog heel lang duurt, maar voor je het weet is het al zo ver.

Plannen

Niet alleen in het examenjaar werk je toe naar de examens, dit doe je al veel eerder. In de bovenbouw zijn er vaak al toetsen die meetellen voor het examen. Examens gaan dus over alle stof die je tot nu toe hebt geleerd. En dat is heel veel stof. Om dit allemaal op tijd te kunnen leren is een hele goede planning nodig. Het lijkt misschien alsof al dat plannen heel veel tijd zal kosten, maar door alles goed in te plannen, weet je zeker dat je op tijd alle stof hebt geleerd en dat je helemaal goed voorbereid bent op het examen. Om te kunnen plannen is het belangrijk om eerst te inventariseren welke stof allemaal geleerd moet worden voor het examen. Plan de leerstof van toetsweek naar toetsweek. Maak alvast in het begin van het jaar samenvattingen of mindmaps van alle stof, hier heb je heel veel aan tijdens de voorbereidingen op het examen.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Na de laatste toetsweek en voor het examen ga je niet meer alle stof doornemen, hier heb je dan geen tijd meer voor. In deze periode ga je alleen nog maar oefenen. Dat klinkt misschien raar; hoe kun je goed voorbereid zijn op het examen als je niet meer alle stof hebt doorgenomen van alle vakken? Maar toch is oefenen de beste voorbereiding tijdens de laatste paar weken. Doordat de stof al voor de toetsweken is geleerd (en vaak herhaald), is de kans groot dat het grootste gedeelte van deze stof al in jouw lange termijngeheugen zit. Nu moet er alleen nog geoefend worden met het toepassen van de leerstof. En dat kun je het beste doen door oude examens te oefenen! Er zijn heel veel oude examens beschikbaar, dus je zult je niet vervelen tijdens die laatste paar weken J

Hulp bij examenvoorbereiding?

Vind je het nu heel spannend om examen te doen komend jaar en wil je hier graag hulp bij? Maltha biedt verschillende examentrainingen aan. Je kunt bijvoorbeeld vakinhoudelijke lessen volgen bij Maltha om aan de vakken te werken die nog lastig zijn. Ook biedt Maltha, naast intensieve examenbegeleiding, ook examenstresstrainingen, wanneer het idee van examen doen spannend is.

Wanneer je dus op tijd begint met leren, weet je al vroeg wat je nog lastig vindt en kun je hier op tijd hulp bij vragen!

Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou:

 

 


examenvoorbereidingexamen* = verplicht