Hoe moet je leren voor het Economie examen

Hoe moet je leren voor het Economie examen

Door: Maltha studiecoaching op 14 mrt 2019

De examens komen er weer aan en dat betekent dat het tijd is om te beginnen aan de voorbereiding! Maar, dan volgt altijd de vraag: ‘Hoe kan ik me het beste voorbereiden op mijn examens?’ Er zijn veel overeenkomsten tussen de manier van voorbereiden voor veel van de vakken, maar er zijn natuurlijk ook verschillen in de aanpak. In deze blog gaat het specifiek over de voorbereiding voor het Economie examen.

Voorbereiden op de Centrale Examens na de laatste toetsweek

Alle schoolexamens zijn achter de rug en nu kun je de aandacht volledig richten op het voorbereiden voor de Centrale Examens. De eerste stap daarbij is het inventariseren van alle stof die je moet weten voor het Economie examen. Moet je niet gewoon alles weten dat ook tijdens de schoolexamens getoetst is? Nee. Veel van de onderwerpen die je over de afgelopen jaren behandeld hebt, komen natuurlijk terug op je Economie examen, maar niet alles. Scholen kunnen bijvoorbeeld een aantal keuzeonderwerpen behandelen die niet terugkomen op het examen. Mocht je geen duidelijk overzicht hebben van de stof die terugkomt op het examen, kijk dan naar het examenprogramma en de syllabus voor het Economie examen op examenblad.nl. Dit is de link naar het examenprogramma en de syllabus van Economie voor VWO in 2019.

Als je eenmaal een overzicht hebt van alle stof, is het belangrijk dat je een planning gaat maken. Het is aan te raden dat je alle stof een keer herhaald hebt voor het begin van de meivakantie, maar wees realistisch. Economie is natuurlijk niet het enige vak dat je moet voorbereiden. Naast het herhalen van de stof is het natuurlijk heel belangrijk dat je de stof gaat oefenen. Je wordt namelijk getoetst op hoe goed je de stof kan toepassen. Vaak staan er in je schoolboeken oude examenopgaven die bij bepaalde onderwerpen horen. Een examenbundel aanschaffen is ook een heel goed idee, daarin staan oude examenopgaven gesorteerd aan de hand van onderwerpen. Oefen deze nadat je de betreffende stof geleerd hebt.

 

hoe moet je leren voor je eco examen

 

Leer tips voor in de meivakantie

De laatste paar weken voor de start van de eindexamens zijn begonnen. Wat kun je nu nog het beste doen? Als het plannen goed gelukt is heb je alle stof inmiddels een keer herhaald. Mocht dat niet het geval zijn, probeer dan alle overgebleven stof in de eerste week van de vakantie te leren/herhalen.

Het belangrijkste tijdens de meivakantie is het oefenen. Het toepassen van de stof is bij Economie heel erg belangrijk en het oefenen van oude examens dus ook. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je uit het oefenen moet halen:

* Welke onderwerpen komen vaak terug in de opgaven?
* Welke onderwerpen beheers ik wel en welke beheers ik niet?
* Wat voor een soort vragen worden er gesteld?

Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je de tijd neemt om te analyseren hoe je de oude examenopgaven gemaakt hebt. Kijk daarbij vooral naar:

* Welke vragen heb ik wel goed beantwoord en welke niet?
* Waarom heb ik bepaalde vragen niet goed beantwoord?
     -Snapte ik de vraag?
     -Snap ik de stof?

Als je de vraag niet goed beantwoord hebt omdat je de stof niet goed beheerst dan is het natuurlijk zaak om weer terug te gaan naar de stof en deze nog een keer te herhalen. Nadat je de stof herhaald hebt, maak dan nog een aantal oude examenopgaven over dat onderwerp om te testen of je de stof nu beter beheerst. Vergeet echter niet dat veel van de antwoorden die in het correctievoorschrift staan ‘voorbeelden van juiste antwoorden zijn’. Er zijn dus ook andere antwoorden mogelijk, maar de antwoorden in het correctievoorschrift zijn wel de meest voor de hand liggende en de beste.

Als de fout echter zit in het niet begrijpen of verkeerd begrijpen van de vraag, dan is het van belang om goed te analyseren wat jij dacht dat het antwoord was en het antwoord dat in het correctievoorschrift stond. Heb je misschien ergens overheen gelezen of is er iets anders aan de hand? Bekijk goed wat er in de vraag staat en wat voor een antwoord er van je verwacht werd. Welke aanwijzingen staan er in de vraag waar je uit af kan leiden welke richting je op moet in je antwoord? Gebruik deze evaluatie om je antwoorden te verbeteren. Vaak is het een goed idee om je antwoord te beginnen met het herhalen van de vraag. Op deze manier gebruik je vaak al de begrippen die je in je antwoord moet verwerken en daarnaast dwing je jezelf ook om de vraag goed te lezen.

Hele examens oefenen

Moet je hele examens in één zitting oefenen in voorbereiding voor de eindexamens?
Het korte antwoord: Ja.
Het lange antwoord: Het is zeker aan te raden om een aantal examens te oefenen door in één zitting een heel examen te maken. Dit is belangrijk om een aantal redenen. Ten eerste is het belangrijk dat je oefent met drie uur achter elkaar opgaven maken. Je bent natuurlijk al gewend om lange toetsen te maken, maar geen toetsen van drie uur. Het geconcentreerd werken voor drie uur achter elkaar is iets waar je aan moet wennen en je kan er tot op zekere hoogte ook in trainen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de aanpak van het examen oefent om te kijken wat het beste voor je werkt. Kun je beter de opgaven op de volgorde in het examen maken, of maak je het examen beter als je de “makkelijke” opdrachten eerst doet? Als je het hele examen in één zitting maakt, dan kun je uitproberen wat het beste voor je werkt. En als laatste reden is het natuurlijk belangrijk dat je een mix van alle soorten opgaven en onderwerpen oefent. In de examens staan de verschillende onderwerpen door elkaar en een heel examen maken is de beste manier om te oefenen ter voorbereiding op het echte examen.

 

leertips voor je economie examen

 

De dag voor het examen

Morgen is het zover, je economie examen! Wat kun je de laatste dag nog doen aan voorbereiding? Neem nog een keer rustig de onderdelen die je moeilijk vindt door en neem daarna wat tijd om te ontspannen. Over het algemeen is het niet aan te raden om nog veel oefenopgaven te gaan maken de dag voor het examen. Waarom niet? Ten eerste omdat je de afgelopen week al veel tijd besteed hebt aan voorbereiden voor het examen. De laatste dag maakt dan geen groot verschil meer. Ten tweede omdat een enkele of een paar opgaven geen reflectie zijn van je kennis en vaardigheden. Mocht je net een verkeerde opgave gekozen hebben, die (te) moeilijk is en die slecht gaat, dan is dat niet bevorderlijk voor je zelfvertrouwen.

Je hebt de afgelopen tijd veel geleerd, veel oefeningen gemaakt en je hiaten specifiek aangepakt. Je hebt je goed voorbereid op het examen. Nu is het tijd om te ontspannen zodat je morgen uitgerust aan je examen kan beginnen.

De dag van je Economie examen

Zorg dat je uitgerust bent en normaal ontbeten hebt. Check dat je al je spullen bij je hebt die je mag gebruiken tijdens het Economie examen. Vergeet daarbij niet een woordenboek Nederlands mee te nemen. Je hebt het lang niet altijd nodig, maar het woordenboek is soms wel handig als je ergens over twijfelt in de vraagstelling. Vergeet ook niet je gewone rekenmachine mee te nemen, aangezien je een grafische rekenmachine niet mag gebruiken tijdens het economie examen.

Heel veel succes met het examen!

Stappenplan voor je Economie examen

Na de laatste toetsweek:

Stap 1: inventariseren van de examenstof.
Stap 2: planning maken om alle stof te leren/herhalen voor de meivakantie
Stap 3: Leren en oefenen met oude examenopgaves voor elk onderwerp

Meivakantie:

Stap 4: Oefenen met oude examens. Plan ook een paar keer in om een heel examen in één zitting te maken.
Stap 5: Gemaakte examens nakijken. Evalueren wat fout gaat en indien nodig onderwerpen nog een keer herhalen/oefenen.

De dag voor het examen:

Stap 6: Neem de moeilijke stof nog een keertje door.

De dag van het examen:

Stap 7: Check dat je al je spullen bij je hebt.

Aanmelden examentraining Economie

Kom je er nu zelf niet uit, meld je dan nu aan voor examentraining Economie. Onze deskundige Economie bijlesdocenten staan voor je klaar!

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou:


economieexamen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht