In 7 stappen voorbereid het centraal examen in!

Door: Maltha studiecoaching op 11 mei 2018

De centrale examens lijken nog redelijk ver weg, maar voordat je het weet, is het zover! Daarom is het cruciaal om op tijd te starten met de voorbereidingen. Maar hóe kan je je nu het beste voorbereiden op de examens? Hierbij een stappenplan voor een optimale voorbereiding.

Stap 1: Verken de leerstof

Maak eerst voor ieder vak een overzicht van alle stof die je voor het centraal examen moet leren. Het is handig om een schema te maken met alle hoofdstukken die je moet leren en welke onderwerpen daarin centraal staan. Een schema van maximaal 2 pagina’s is overzichtelijk, omdat je daarmee in één oogopslag kunt zien wat je moet leren. Bekijk ook gelijk welke hoofdstukken of onderwerpen je lastig vindt en waar je dus meer tijd aan zal moeten besteden. Naast de kolom met de leerstof kun je een extra kolom maken voor deze opmerkingen.

Stap 2: Maak een planning

De volgende stap bij het voorbereiden op je centraal examen is het maken van een goede planning. Dit is de basis van een goede voorbereiding! Bij het plannen zijn een aantal dingen belangrijk. Zorg er allereerst voor dat je ruim op tijd begint. Verdeel de stof over een langere tijd om te voorkomen dat je in een paar dagen heel veel en lang moet leren. Als je op één dag heel lang achter elkaar moet leren, neem je steeds minder kennis op. Je leert dan veel minder efficiënt. Wat je dan in twee uur tijd doet, had je op een rustige dag misschien wel in één uur kunnen doen, omdat je dan beter geconcentreerd bent.
Onderschat niet hoeveel tijd je nodig hebt om alle stof te leren. Plan daarnaast voldoende tijd in om te oefenen en te herhalen. Je kunt beter ruim de tijd nemen en op je planning voorlopen dan dat je te krap plant, waardoor je tijd tekort komt en steeds meer op je planning achter gaat lopen. Voorlopen op je planning voorkomt dus een hoop stress!

Tot slot is het belangrijk dat je in je planning ook voldoende tijd neemt voor pauzes en ontspanning. Neem regelmatig een pauze, maar pauzeer niet langer dan gepland! Denk hierbij aan een pauze van een kwartiertje.

Stap 3: Grondig lezen van de leerstof

Na het maken van een planning kun je met de leerstof aan de slag! Begin met het grondig doorlezen van de leerstof. Begrijp je alles? Zo niet, vraag je docent of een medeleerling dan om uitleg. Als je alle leerstof begrijpt, kun je verder met stap 4 van het voorbereiden van het centraal examen.

Stap 4: Instuderen van de leerstof

Nu is het tijd om de leerstof in te studeren. Hierbij is het belangrijk dat je op een actieve manier met de leerstof bezig bent. Als je de stof alleen doorleest, leer je passief. Je zult de leerstof dan wel herkennen, maar kunt het minder goed toepassen. Actief leren kun je op verschillende manieren doen. Als je een lange tekst moet leren, kun je hier bijvoorbeeld een samenvatting of mindmap van maken. Je kunt de leerstof ook aan iemand uitleggen, zodat je je de stof eigen maakt.

Stap 5: Controleer je kennis van de leerstof

Evenals bij de voorbereiding op schriftelijke overhoringen of repetities is het bij het voorbereiden op het centraal examen van belang om te controleren of je de leerstof goed genoeg kent. Je kunt dit op verschillende manieren controleren. Je kunt bijvoorbeeld jezelf door iemand laten overhoren. Daarnaast zijn er oefenexamens beschikbaar, waarmee je kunt controleren of je de leerstof voldoende kent (zie ook stap 6). Bij deze stap is het belangrijk dat je signaleert welke delen van de leerstof je nog niet voldoende beheerst en dus moet herhalen. Doe dit dus op tijd, zodat je ook voldoende tijd overhoud om de stof die je nog niet goed genoeg kent beter te leren.

Stap 6: Oefen oude examens / examenopgaven!

Het is cruciaal om in de laatste periode voor de examens (en het liefst ook al ruim daarvoor!) oude examens te oefenen. Bij deze stap is het ook van belang dat je de gemaakte opgaven goed nakijkt. Op die manier raak je gewend aan de manier van vragen en zie je ook meteen wat je al goed kent, en waar je misschien nog extra aandacht aan moet besteden. Je weet dan ook beter wat je kan verwachten tijdens je examens, waardoor je beter voorbereid en wellicht met meer zelfvertrouwen richting je examens gaat.

Stap 7: Herhaal alle leerstof

Stap 7 is een belangrijke stap die je bij het voorbereiden van het centraal examen niet mag vergeten: herhaal alle leerstof! Hierdoor blijft de leerstof actief in je geheugen en wordt het in je lange termijn geheugen opgeslagen. Herhaal iedere dag de leerstof die je de voorgaande dagen hebt geleerd. Zorg ervoor dat je de laatste dag(en) vóór het centrale examen geen nieuwe leerstof meer leert, omdat dit dan niet optimaal in je lange termijn geheugen wordt opgeslagen. De laatste dagen voor het examen kan je dus gebruiken om te herhalen en te oefenen.

Onthoud: Als je bovenstaande stappen volgt en op tijd begint met het voorbereiden van je centrale examens, is het niet nodig om te stressen! Heb je nu wel moeite met het leren en weet je toch niet hoe je het moet aanpakken, kijk dan eens bij onze examenbegeleiding.

Ben jij al begonnen met het voorbereiden van je examens? En heb jij nog tips die je graag wilt delen?!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Examen, hoe maak je meerkeuzevragen
Examenvrees, help!
6 tips om je kind te steunen tijdens de examens
Examentraining, is het nuttig?

Heb je interesse in (her)examentraining? Schrijf je dan nu in of neem contact met ons op.

 


centraalexameneindexamen* = verplicht