Examenvrees, help!

Examenvrees

Door: Maltha studiecoaching op 14 okt 2013

Examenkriebels, die heeft iedereen. Elke leerling die examen moet doen zal zich een beetje gespannen voelen. Dit is helemaal niet erg en kan zelf nuttig zijn, het zorgt namelijk voor de noodzakelijke alertheid en concentratie. Op het moment dat de gezonde spanning doorslaat naar angst is er sprake van examenvrees. Deze angst uit zich in negatieve gedachten en stress. Maar geen nood, lees snel verder en ga je examenvrees te lijf.

Omgaan met piekeren

Negatieve gedachten (ik kan het toch niet, het examen zal wel veel te moeilijk zijn, als ik het niet haal is het hele jaar voor niets geweest, als ik niet slaag worden mijn ouders heel erg boos) en hierover piekeren, wat kenmerkend is voor examenvrees, werkt averechts. Het zorgt ervoor dat je in plaats van met je examen met hele andere dingen bezig bent.

Spreek daarom met jezelf een piekermoment af: ‘Ik mag elke dag van 19.00 uur tot 19.15 uur piekeren.’ Voel je negatieve gedachten opkomen, maar is het nog geen tijd voor jouw piekermoment. Schrijf je piekergedachte dan snel op en ga verder met waar je mee bezig was.

Goede voorbereiding

Voorkom stress door op tijd te beginnen met studeren. Ga per vak na welke eisen er aan het examen worden gesteld en welke stof je daarvoor moet leren. Maak vervolgens een planning. Zo weet je precies hoeveel tijd je per week gaat studeren. Negatieve examenvrees gedachten als: ‘het is veel te veel’ en ‘ik heb veel te weinig tijd’ zijn met een goede planning verleden tijd.

Ga aan de slag

Ga op zoek naar een rustige plek om te leren. Zijn er ook andere mensen op deze plek aanwezig, dan kun je oordopjes indoen of een koptelefoon opzetten om te zorgen dat je niet wordt afgeleid. Spreek met jezelf af dat je telkens een bepaalde periode geconcentreerd doorwerkt en daarna pauzeert. Bijvoorbeeld 30 minuten leren en dan 3 tot maximaal 5 minuten pauze. Neem niet te lang pauze, want dan raak je uit te studieritme. Maar sla je pauze ook niet over, want dan verlies je je concentratiekracht.

Toets aan de hand van oude examens of je de stof die je hebt geleerd begrijpt. Op die manier ga je kritisch na hoe je er voor staat. Hierdoor bouw je vertrouwen in jezelf op en kun je zwakke plekken tijdig aanvullen. Negatieve examenvrees gedachten als: ‘ik ken niet alles en zal het daarom toch niet halen’ of ‘de stof is veel te veel, ik onthoud nooit genoeg’ kun je vervolgens zo naast je neerleggen. Je begrijpt de stof immers voldoende om de vragen die je straks op je examen krijgt te kunnen maken. Of misschien is examentraining wel iets voor jou?

Zorg goed voor jezelf

Houd je aan je planning. Leer wanneer je moet leren, maar stop op tijd om je te ontspannen. Uren achtereen studeren is niet effectief. Hou in je planning daarom voldoende ruimte over voor leuke activiteiten (met vrienden) en ga lekker sporten. Dit werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je daarna weer goed in staat bent om (nieuwe) stof op te nemen.

Een goede nachtrust en gezond eten zijn ook heel belangrijk. Ga daarom op tijd naar bed, zodat je ’s ochtends uitgeslapen wakker wordt. Sla je ontbijt s’ ochtends niet over en kies voor gezonde tussendoortjes: fruit, nootjes en gedroogd fruit. Zo zorg je ervoor dat je de hele dag voldoende energie hebt om lekker aan de slag te gaan.

Examenvrees is heel vervelend, maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er genoeg dingen die je er zelf tegen kunt doen. Hoe ga jij om met examenvrees? Heb je nog aanvullende tips, waar andere leerlingen hun voordeel mee kunnen doen?

Bekijk ook eens de volgende artikelen:


examenvreesexamen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht