Hoe maak je meerkeuzevragen op je examen?

Hoe maak je meerkeuzevragen op je examen?

Door: Maltha studiecoaching op 4 apr 2018

Veel leerlingen vinden het vooruitzicht van meerkeuzevragen op examens fijn: het goede antwoord staat er immers al tussen! Ook hoef je de stof niet te reproduceren in lange antwoorden. Maar vergis je niet, meerkeuzevragen zijn vaak lastiger dan je denkt. Je moet hier even hard voor leren als voor examens met open vragen! Hoe bereid je zo’n examen voor en waar moet je op letten tijdens het invullen?

Hoe kan je je nu het beste voorbereiden op meerkeuzenvragen?

Ten eerste zal je er voor moeten zorgen dat je alle te leren stof ter beschikking hebt. Zijn alle boeken, stencils en werkboeken compleet? Tijdens het leren is het verstandig rekening te houden met het feit dat juist details en feiten getoetst worden bij meerkeuzevragen. Leer deze dus goed! Daarnaast is het, evenals bij andere examens, van belang dat je uitgerust en gefocust bent. Ook is het belangrijk dat je weet wat er van je verwacht wordt. Het maken van oefenexamens kan je hierbij helpen.

Wat moet je niet doen?

Tijdens het maken van examens met meerkeuzevragen komen de volgende fouten veel voor: slordig lezen, te lang twijfelen over het juiste antwoord, te snel antwoorden of uit onzekerheid antwoorden wijzigen. Probeer deze dingen juist niet te doen. Daarnaast is het af te raden om te denken in antwoord categorieën: ‘Ik heb nu 2 keer A geantwoord, dus het antwoord op de volgende vraag zal wel geen A zijn’. Deze strategieën pakken vaak verkeerd uit en kunnen leiden tot onnodige foute antwoorden, terwijl je het antwoord misschien wel gewoon weet.

Wat moet je wél doen?

1. Het is belangrijk dat je de vraag heel goed leest en hierbij eerst voor jezelf bedenkt wat het juiste antwoord moet zijn (zonder naar de antwoordmogelijkheden te kijken!). Wanneer je antwoorden op vragen niet meteen weet, ga je door met de vragen waarop je het antwoord wel snel weet. Het is handig om voor de vragen die je overslaat een streepje of kruisje te zetten. Blijf in het begin niet te lang hangen bij vragen die je lastig vindt! Kortom, de makkelijkere vragen vul je als eerste in en je slaat over wat je niet weet. Wanneer je dat hebt gedaan, kan je de wat moeilijkere vragen, waarvoor je een streepje hebt gezet, gaan bekijken. Maak ten slotte de vragen die je het moeilijkst vindt. Zo voorkom je dat je te lang blijft nadenken over vragen die je wellicht fout zult beantwoorden, en daardoor tijd verliest voor de makkelijke vragen!

2. Wanneer je het antwoord niet direct weet, is het van belang goed naar de antwoordmogelijkheden te kijken. Meestal is er 1 antwoord dat je meteen kan wegstrepen. Wanneer je goed gaat lezen, merk je vaak dat een ander antwoord ook onjuist is. Je hebt dan nog 2 antwoorden over: het is dan zaak om te bepalen welke van de 2 het ‘beste’ is. Lees de vraag en de antwoorden nog een keer goed en ga ervan uit dat je eerste indruk meestal klopt. Het is daarom niet handig om je antwoord bij het nalezen nog een keer te veranderen! Je doet dit alleen wanneer je tot nieuwe inzichten bent gekomen, of zeker weet dat je de vraag in eerste instantie verkeerd hebt beantwoord.

3. In meerkeuzevragen zitten vaak ontkenningen, bijvoorbeeld ‘Welke van onderstaande stellingen is onjuist?’. Deze zijn soms lastig en kunnen voor verwarring zorgen. Zorg voor duidelijkheid door de vraag te herformuleren. Zorg ook dat je alert bent tijdens het lezen, zodat je hier niet overheen leest!

4. Het is goed om te weten dat je niet álle vragen goed hoeft te beantwoorden om te slagen voor het examen. Laat je dus niet leiden door onzekerheid, maar hou je vast aan de vragen waarvan je weet dat je deze goed hebt. Zo nu en dan gokken kan je niet voorkomen, probeer positief te blijven!

Houd dus je hoofd koel, bereid je adequaat voor en wees slim in de volgorde waarin je de vragen beantwoordt!
Heb jij positieve of juist negatieve ervaringen met meerkeuzevragen, of wil je meer informatie over dit onderwerp? Praat erover mee!

Lees ook eens de volgende artikelen:

Examentraining, is het nuttig?
Dé 5 studietips tegen stress
Hoe maak ik mijn studiekeuze?
Examenvrees, help!


examenmeerkeuzevragen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht