Hoe maak ik een goed profielwerkstuk?

Door: Maltha studiecoaching op 5 mrt 2019

Een bijzonder onderdeel van het eindexamen: je profielwerkstuk! Het woord zegt het al, een werkstuk dat binnen je profiel past. Je bent hier een groot deel van je laatste jaar mee bezig of zelfs al voor je laatste jaar. Met je profielwerkstuk bewijs je dat je klaar bent voor een vervolgopleiding, daar ga je namelijk veel zelfstandigheid moeten tonen. Het profielwerkstuk is dus dé kans om te laten zien wat jij geleerd hebt in je middelbare schooljaren!

Hoe ziet het profielwerkstuk eruit?

Het profielwerkstuk moet binnen een van de profielen vallen. Vaak combineer je twee of meer vakken, waarvan ten minste één vak uit je profiel. Het onderwerp van je profielwerkstuk kan dus heel uiteenlopend zijn. Daarom gaan we in deze blog in op het klassieke verslag zoals je dat bijvoorbeeld al kent van geschiedenis, aardrijkskunde of maatschappijleer. De belangrijkste aspecten van een goed profielwerkstuk worden puntsgewijs besproken.

 

profielwerkstuk

 

Dé tips voor een goed profielwerkstuk

  • Het begint allemaal met de keuze van je onderwerp. Bedenk kritisch voor jezelf waar je interesses liggen. Blijf bij het kiezen van een onderwerp vooral dichtbij je eigen interessegebied(en), want je bent een lange tijd met je profielwerkstuk bezig! Als je een onderwerp kiest wat je eigenlijk niet echt boeit, wordt het een extra lange opgave;
  • Vervolgens ga je een onderzoeksvraag bedenken. Je bedenkt een hoofdvraag en verschillende deelvragen. Door alle deelvragen te beantwoorden, beantwoord je in principe de hoofdvraag. Dit zorgt niet alleen voor een goede inhoud, maar ook voor een heldere structuur van je werkstuk;
  • Het is belangrijk om bij je profielwerkstuk duidelijke kaders aan te houden. Dit wil zeggen dat je het onderwerp goed moet afbakenen door het specifiek te maken, zodat je niet te veel afwijkt van het hoofdonderwerp. Dit zorgt voor structuur tijdens het opzoeken van informatie en het verwerken daarvan. Ook leest je uiteindelijke tekst hierdoor prettiger;
  • Bedenk een realistisch plan van aanpak. Planning is een belangrijk onderdeel van je profielwerkstuk, omdat de einddatum vaak pas maanden later is. Het is dus belangrijk dat je op tijd begint! Tips voor een goede planning kun je terug lezen in deze blog;

 

hoe maak je een goede planning

 

  • Denk aan je literatuur onderzoek of een experiment. Deze onderdelen heb je nodig om uiteindelijk je onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden. Wees je ervan bewust dat je hier de meeste tijd aan kwijt bent. Wees secuur en besef ook dat onderzoek doen meestal bestaat uit herschrijven, feedback verwerken en nog eens herschrijven;
  • Nadat je al je deelvragen hebt kunnen beantwoorden middels je onderzoek, ben je toegekomen aan de conclusie. In de conclusie geef je een terugkoppeling naar je hoofdvraag en beantwoord je deze zo kort en bondig mogelijk;
  • De lay-out van je profielwerkstuk is minstens net zo belangrijk.. Als je werkstuk er rommelig en ongestructureerd uitziet, leest dat niet fijn. De inhoud komt dan niet goed over en dat zal ten koste gaan van je eindcijfer. En dat zou zonde zijn! Plan dus ook genoeg tijd in om de puntjes op de i te zetten, zodat je werkstuk tip top in orde is;
  • Last but not least: houd je logboek secuur bij! Het is vrijwel niet te doen om dit achteraf nog te maken. Daarnaast is het proces een van de belangrijkste beoordelingspunten en dus hechten docenten er veel waarde aan als je dit goed bijhoudt en netjes verwerkt.

Studiewijzer

Tot slot is het nog aan te raden om goed in je studiewijzer en, indien mogelijk, in het beoordelingsformulier te kijken welke eisen jouw school aan je profielwerkstuk stelt. Vaak is een presentatie of samenvatting namelijk ook onderdeel van het cijfer.

Wij zijn heel benieuwd hoe jij het schrijven van een profielwerkstuk ervaart. Laat het ons weten in de comments!

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant:


profielwerkstukstudiewijzer* = verplicht