Dé tips voor een goede huiswerk planning

Dé tips voor een goede huiswerk planning

Door: Maltha studiecoaching op 1 mrt 2019

Ben jij ook altijd overal en nergens druk mee? Gevoel dat je tijd tekort komt? Niet alleen de bergen huiswerk die af moet, maar ook feestjes en sport evenementen wil je natuurlijk niet missen! Het is erg belangrijk om een goede planning te maken. In deze blog leggen we je uit waarom en hoe je een goede planning zelf kunt maken!

De voordelen van een goede huiswerk planning 

Door het maken van een goede planning heb je meer overzicht over alle dingen die je moet doen en maken. In een goede planning schrijf je precies op wat je wanneer gaat doen. Niet alleen de minder leuke dingen, maar ook alle extra activiteiten zoals sporten en tijd om te chillen neem je mee in je planning. Je zult zien dat je daardoor meer rust in je hoofd krijgt, want je hebt alles een plek gegeven. Ook krijg je daardoor dingen gemakkelijker voor elkaar.

Een ander voordeel van een goede planning is dat je het eerder in de gaten hebt als iets niet gaat lukken. Dan zal je je planning moeten aanpassen. Bovendien verkleint het de kans dat je vlak voor een toets nog heel veel moet leren, omdat je alles ruim op tijd inplant. Dit betekent ook dat je meer tijd hebt voor andere (leuke) dingen.

Tot slot kan het uiteindelijk de motivatie verbeteren, omdat je zult merken dat je steeds meer werk klaar krijgt en dus telkens succeservaringen opdoet.

 

de tips voor een goede planning

 

Hoe maak je een goede planning voor je huiswerk?

Om te beginnen is het goed om te vermelden dat je twee soorten planningen kan maken: een planning voor de komende dagen (een voorbereidingsschema) en een planning per dag. In het voorbereidingsschema plan je je toetsen voor de komende tijd in en op je dagplanning schrijf je alleen op wat je die dag af moet hebben.

Er zijn een aantal zaken waar je sowieso op moet letten bij het plannen van je schoolwerk:

  • Het begint bij een gestructureerd overzicht van je werk en beschikbare tijd (let dus op je extra activiteiten per dag). Hiervoor kan je je agenda gebruiken of je kan zelf een overzicht maken. Natuurlijk kan je ook een schema van Maltha krijgen;
  • Je planning moet duidelijk en concreet zijn. Schrijf dus bijvoorbeeld niet alleen ‘leer AK’, maar schrijf op: ‘leer hoofdstuk 1, paragraaf 6,7 en 8’;
  • Waardeer het werk dat je moet doen of leren. De laatste paragraaf van een hoofdstuk is vaak een van de belangrijkste, hier moet je dus meer tijd aan besteden;
  • Probeer zo goed mogelijk de tijd in te schatten van hoelang je met iets bezig bent. Dit heeft ook te maken met hoelang en belangrijk (dat schat je in bij het waarderen van de stof) de paragraaf is; 
  • Je moet ruimte bewaren om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen. Als je een dag ziek bent, moet je die dag wel kunnen inhalen. Gebruik daarvoor zogeheten uitplandagen;
  • Je planning moet haalbaar zijn. Acht hoofdstukken op 1 dag leren, is niet haalbaar. Deel de stof dus op in stukjes;
  • Stel prioriteiten. Als je door wat voor reden dan ook in tijdsnood komt, moet je als eerste werken aan het meest belangrijke vak (qua inhoud, of omdat de deadline nadert). Natuurlijk is het belangrijk om ook tijd met je vrienden door te brengen, maar als je daardoor niet aan je school werk toe komt, moet je ook durven nee zeggen en je prioriteiten bij school leggen.

 

hoe maak ik een goede planning

 

Zo, nu heb je de belangrijkste tips voor een goede planning. Maar let wel: plannen doe je niet zo maar even. Neem er de tijd voor, pak kladpapier, en raak vooral niet in paniek. Heb je nog meer tips nodig of lijkt het je fijn dat iemand mee kijkt met jouw aanpak? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou:


goedehuiswerkplanningmaken
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht