5 tips om het schooljaar goed te beginnen

Door: Maltha studiecoaching op 28 sep 2018

Aan al het moois komt een eind, en zo ook aan die lange, warme zomervakantie. Ben jij alweer vol frisse moed van start gegaan of had van jou de vakantie wel langer mogen duren? Voor iedereen volgen er hier 5 tips om het nieuwe schooljaar goed te beginnen!

1. Houd een regelmatig en gezond ritme aan

De zomervakantie is er om uit te rusten. Na een lang schooljaar waarin je hard gewerkt hebt, heb je zo’n vakantie van zes weken ook wel verdiend. In de zomervakantie kun je doen wat je wilt, langer opblijven dan normaal en vooral veel relaxen. En terwijl je in de vakantie waarschijnlijk lekker uit kon slapen, moet je vanaf nu ineens weer elke dag om 08:30 op school zijn. Dat betekent dat je weer terug moet komen in je schoolritme. Probeer zoveel mogelijk dingen weer op vaste momenten te doen: Elke dag rond dezelfde tijd opstaan en op tijd naar bed en drie keer per dag een gezonde maaltijd eten. Zo zit je binnen no time weer in je schoolritme!

2. Zorg ervoor dat je al je studiematerialen klaar hebt liggen

Een nieuw jaar vraagt natuurlijk ook om nieuwe schoolspullen! Denk bijvoorbeeld aan een agenda en een gevulde etui (pennen en potloden, markeerstiften). Als je naar de middelbare school gaat moet je ook voor elk vak een schrift of multomap hebben, en moet je natuurlijk je boeken kaften. Voor je agenda is het belangrijk dat deze overzichtelijk is en veel schrijfruimte heeft. Je kunt beter een weekagenda kopen dan een dagagenda; op die manier zie je in één oogopslag wat je allemaal moet doen in een week. Kies daarnaast natuurlijk ook schoolspullen uit in het thema of kleur die jij leuk vindt, want dat maakt het veel leuker om aan je schoolwerk te zitten! Zorg ervoor dat je al je spullen in de zomervakantie al koopt, zodat je in de eerste week van school goed kunt beginnen.

3. Sta open voor nieuwe dingen

Hoewel niks leuker is dan het schooljaar te beginnen met je oude vertrouwde klasgenoten, kan het natuurlijk gebeuren dat je ineens niet meer bij je vrienden in de klas zit. Ook kan het zijn dat jij andere vakken gekozen hebt en daardoor bij anderen in de klas komt. Maak je daar niet te druk over en sta open voor nieuwe dingen! Wie weet ontmoet je nieuwe mensen en maak je nieuwe vrienden. Ook door het kiezen van nieuwe vakken verrijk je je kennis en leer je een heleboel nieuwe dingen.

4. Probeer vanaf het begin bij te blijven met huiswerk

Ze zeggen altijd: voorkomen is beter dan genezen. En hoewel de eerste weken op school opstartweken zijn, krijgen leerlingen op veel scholen meteen al veel huiswerk op. Voor je gevoel lijkt het nog ver weg, maar de eerste toetsweek is dichterbij dan je denkt! Als je in het begin van het jaar al achter loopt, wordt het alleen maar moelijker om die achterstand nog in te halen. Maak voor jezelf elke week planningen en hou goed bij wat je wanneer moet leren. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan in je toetsweek!

5. Sta eens stil bij je studievaardigheden

Je studievaardigheden hebben te maken met de manier waarop je te werk gaat. Maak jij altijd samenvattingen of uittreksels van je leerstof? Ben jij altijd actief bezig met het leren van woordjes? Maak jij wel eens een mindmap? Dan ben je al goed bezig en kun je zeggen dat je al redelijk van goede studievaardigheden onder de knie hebt. Studievaardigheden helpen je om goed en efficiënt te leren, dus wees je bewust van wat goede manieren zijn, want hoe beter jij wordt in studievaardigheden, hoe beter jij kunt studeren!


Een goed begin is het halve werk, dus maak een goede start dit schooljaar! Heel veel succes!

 


schooljaargoedbeginnen* = verplicht