Hoe maak je een goede samenvatting

Hoe maak je een goede samenvatting

Door: Maltha studiecoaching op 24 mrt 2016

Samenvattingen zijn er in alle soorten en maten, maar wat is een goede samenvatting? Wat moet er in een samenvatting staan en waarom is het zo handig om een samenvatting te maken?

Wat is een samenvatting?

Een samenvatting is een verkorte versie van een stuk tekst. In een samenvatting komen alle hoofdzaken over een specifiek onderwerp aan bod. Daarnaast is het een hulpmiddel om een grote hoeveelheid leerstof gestructureerd te ordenen. Dit kan je op verschillende manieren doen, zoals het maken van een schema of tekeningen of het logisch structuren van de tekst in je eigen woorden. Natuurlijk is er ook een combinatie mogelijk van schema’s, woorden en tekeningen.

Waarom samenvatten?

Omdat je van samenvatten direct leert én de hoofdzaken overzichtelijk bij elkaar hebt! Het maken van een samenvatting kan gezien worden als een actieve vorm van studeren. Doordat je voor het maken van een samenvatting de tekst intensief en doelgericht moet lezen kan je direct nagaan of je de inhoud van de leerstof goed begrijpt. Vervolgens moet je de leerstof verwerken door deze in je eigen woorden op te schrijven. Deze twee aspecten zorgen ervoor zorgt dat je de leerstof beter opslaat in je geheugen.

Hoe maak je een goede samenvatting?

Door veel te oefenen! In het begin zal het veel tijd kosten om de hoofd- en bijzaken in een tekst te onderscheiden. Ook zal het misschien moeilijk zijn, maar bedenk: oefening baart kunst! Met het volgende stappenplan kan je direct zelf aan de slag:

1.Lees de tekst één keer zorgvuldig door. Let daarbij op de titels, kopjes en (eventuele) afbeeldingen.

2. Indien er kopjes zijn, ga dan per kopje na wat de kern is. De kopjes geven namelijk de verschillende onderdelen weer in een tekst. Let ook op de vetgedrukte, onderstreepte en schuingedrukte woorden in een tekst. Als er verschillende alinea’s zijn, dan moet je bepalen wat per alinea belangrijke informatie is. Vaak staat de belangrijkste informatie in de eerste en/of laatste zin van een alinea. Tip: het kan handig zijn om de belangrijke zinnen en begrippen te markeren, zodat je straks precies weet wat je in jouw samenvatting wilt hebben staan.

3. Schrijf per kopje in je eigen woorden op wat je hebt gelezen. Denk hier bij aan de kernwoorden en -zinnen die je in stap 2 hebt opgezocht/gemarkeerd. Vertel jezelf waarom iets belangrijk is. Zo weet je of je de stof goed begrijpt.

4. Bedenk wat de samenhang tussen de kopjes is. Zo wordt de tekst een logisch verhaal.

5. Controleer op het eind of je alle belangrijke informatie in jouw samenvatting hebt verwerkt. Dit kan je doen door de originele tekst nogmaals te lezen.

Tot slot, onthoud dat naast deze tips om goed samen te vatten, een goede samenvatting heel persoonlijk blijft. De één vindt het fijn om in zijn samenvatting te werken met plaatjes, pijltjes en figuurtjes, terwijl een ander persoon liever alleen tekst gebruikt. Ga aan de slag en ontdek je eigen stijl!


samenvatting
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht