Hoe maak je een goede huiswerkplanning?

goede huiswerkplanning

Door: Maltha studiecoaching op 14 okt 2014

Een goede huiswerkplanning maken kan in het begin best lastig zijn. Hieronder een aantal tips!

1. Maak een to do list

Voordat je alles gaat inplannen, is het belangrijk om een overzicht te krijgen van alles dat je moet doen. Breng dus eerst alles in kaart en maak daar een lijst van. Kijk in je agenda en op Magister en vraag jezelf af of docenten nog huiswerk op hebben gegeven. Kijk ook verder dan de dag van morgen: je noteert welk schoolwerk je voor de volgende dag hebt én je bekijkt welke toetsen je de komende vijf dagen te wachten staan. Deze toetsen bereid je stapsgewijs voor. De voorbereiding voor de toetsen zet je ook op je to do list.

2. Tijd inschatten

Maak voor elke taak op je to do list een schatting van hoe lang je denkt ermee bezig te zijn. Tijd inschatten is iets dat je moet leren. Schrijf voor je aan de taak begint op hoe lang je ermee bezig denkt te zijn en houd vervolgens de tijd bij. Na het afronden van de taak schrijf je op hoe lang je er daadwerkelijk mee bezig bent geweest. Door dit consequent te doen zal je veel beter worden in het inschatten van je tijd, waardoor je uiteindelijk ook veel beter kunt plannen. Hierbij geldt ook dat je doorgaans meer tijd nodig hebt voor vakken die je lastig vindt.

3. Hapklare brokken

Als je grote taken hebt of je moet toetsen voorbereiden, dan is het slim om deze in kleine ‘hapklare’ brokken op te delen. Stel je voor dat je een boekverslag moet schrijven. Dan deel je deze taak op in: het boek lezen, moeilijke woorden opzoeken, een samenvatting maken, onderzoek doen naar de schrijver, het boekverslag schrijven en het boekverslag nalezen. Op die manier heb je veel meer overzicht: je weet dan precies wat je moet gaan doen. Dat geeft je de zekerheid dat je goed beslagen ten ijs komt!

4. Weekplanning

Een weekplanning werkt doorgaans het beste. Het geeft je ook veel meer flexibiliteit en meer ruimte voor ontspanning. Vooruit plannen is iets heel belangrijks. Wacht dus nooit tot het laatste moment met leren. Bijvoorbeeld: je hebt een toets en ‘vroeger’ had je altijd de dag van tevoren geleerd. Niet doen! Begin al een week of eerder met plannen van het leren en verdeel dit over de dagen. Je zult zien dat de stof beter blijft hangen en dat je ook tijd hebt voor ontspanning. Daarnaast heb je nog tijd om vragen te stellen en te oefenen, mocht een (of meerdere) onderwerp(en) onduidelijk zijn.

5. Logboek

Wanneer je merkt dat je te krap in je planning komt te zitten, probeer dan eens een tijdje een logboek bij te houden waarin je opschrijft wat je allemaal doet op een dag. School, huiswerk, internetten, sociale activiteiten, sport, hobby’s, klusjes, gamen…zo krijg je een goed overzicht van de dingen waar je wellicht iets te veel tijd aan besteedt. Op basis daarvan kun je vervolgens je tijd effectiever indelen.

Maltha studiecoaching helpt je bij het maken van een goede planning.

Wij werken al 35 jaar met scholieren en weten dus al ruim 35 jaar hoe belangrijk het is om een goede huiswerkplanning te maken. We weten ook maar al te goed dat veel leerlingen hier moeite mee hebben. Kunnen wij je helpen? Neem contact met ons op!

Heb jij misschien nog andere tips voor het maken van een goede planning? Laat je reactie hier achter!

Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou:


huiswerkplanning
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht