Hoe maak je de beste start op school na je vakantie

Goede start op school maken

Door: Maltha studiecoaching op 30 sep 2014

De zomervakantie is voorbij en alle scholen in Nederland zijn alweer volop begonnen aan het nieuwe schooljaar! Met name op de middelbare school is het voor de meeste leerlingen weer flink wennen na de lange zomerbreak…

In het ritme komen van vroeg opstaan, huiswerk maken, studeren, lange dagen waarin veel van je gevraagd wordt…. Dat vergt met name in het begin nogal wat doorzettingsvermogen. En niet alleen van de leerling zelf. Ook de ouders moeten er weer aan geloven en af en toe is het heel hard nodig om de eigen kinderen te motiveren en te stimuleren.

Een goede start op school maken

Direct vanaf de start van het schooljaar je best doen is slim, want des te sneller kom je weer in het ritme en het scheelt je in de loop van het jaar in hiaten en cijfers. Tja, makkelijker gezegd dan gedaan? Voor veel leerlingen blijkt het lastig de juiste balans te vinden. Tuurlijk, vroeg opstaan en huiswerk maken is niet altijd leuk, maar als dit resulteert in boze ouders of leraren en slechte cijfers halen, zal het je humeur niet verbeteren. En een tevreden gevoel krijg je er ook niet van.

Hoe begin je het beste je schooljaar?

Een goed schooljaar begint met de juiste spullen. Een agenda, boeken en schriften, maar ook een rode en blauwe pen, een marker, een geodriehoek, passer en een rekenmachine horen bij de standaarduitrusting om een goede start te kunnen maken. Een goed opgeruimde plek om te studeren is eveneens een aanrader.

Studiemethodieken

Verder gaat het om het inzetten van de juiste studietools, oftewel studiemethodieken. Schrijf je rooster direct in je agenda en houdt direct vanaf het begin je huiswerk goed bij. Plan je studiewijzers in, of als je die niet hebt, maak direct een voorbereidingsschema of planning zodra er een toets wordt opgegeven. Start met het maken van samenvattingen, want dit scheelt enorm bij het leren voor toetsen, zeker bij vakken als aardrijkskunde en geschiedenis.

Lukken bovenstaande adviezen en tips je niet zelfstandig? Vraag en accepteer hulp van je vader, moeder, oudere broer of zus. Zorgt dit voor veel strijd of werkt het alsnog niet (als het thuis alleen maar over school gaat werkt het ook niet motiverend..), schakel dan de hulp in van een professional. Een uur studiecoaching per week voor het aanleren van de juiste studiemethodieken of het maken van een planning voor het overzicht kan al uitmaken. Loop je tegen vragen aan tijdens het maken van je huiswerk of lukt het je niet om je thuis te concentreren, dan kan huiswerkbegeleiding een uitkomst bieden. Je maakt en leert daar niet alleen je schoolwerk, maar je komt ook direct in het juiste ritme, leert hoe je moet leren en gaat opgeruimd (en met je ingepakte tas voor de volgende dag) naar huis. Thuis is er vervolgens geen discussie, het huiswerk is immers af en overhoord en de rest van de avond heb je voor jezelf (lees: tijd voor ontspanning en leuke dingen doen!).

Heb jij nog goede tips voor het maken van een goede start op school? Laat je reactie hier achter!

Misschien zijn deze artikelen ook interessant om te lezen:


studiemethodiekensamenvattingen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht