Het geheim van een goede mindmap?

Het geheim van een goede mindmap?

Door: Maltha studiecoaching op 14 jul 2015

Mindmappen is een techniek die ons onder andere helpt informatie te structureren, overzicht te krijgen en gemakkelijker te onthouden. Kortom, een hele handige manier om gebruik van te maken tijdens het bestuderen van studiestof of het leren voor een toets.

Hoe werk dit precies en hoe maak je eigenlijk een goede mindmap?

Wat is mindmappen?

Mindmappen is een manier om informatie en gedachten op gestructureerde wijze weer te geven. Door te tekenen en te schrijven creëer je een schema waarmee je in één keer kunt overzien hoe informatie met elkaar samenhangt. Een mindmap gaat uit van een centraal thema waar omheen associaties bedacht en getekend worden.

Zo maak je een mindmap

Een mindmap werkt van binnen naar buiten. Teken in het midden van een vel papier een cirkel en schrijf hierin het centrale thema. Vanuit dit punt teken je takken, waarop je onderwerpen schrijft die met het centrale thema te maken hebben. Deze stap kan je desgewenst voor elke tak telkens weer herhalen. Op deze manier werk je van globaal naar specifiek. Hoe meer vertakkingen, hoe gedetailleerder de mindmap.

Optimaal gebruik

Tijdens het maken van een mindmap worden je hersenen optimaal benut, omdat beide hersenhelften met elkaar samenwerken. Je linkerhersenhelft gebruik je vooral voor logisch redeneren en analyseren, in je rechterhersenhelft vinden de creatieve en beeldende processen plaats. Ook is de rechterhelft verantwoordelijk voor het leggen van verbanden. Tijdens het maken van een ‘gewone’ samenvatting gebruik je vooral je linkerhersenhelft.

Beter leren en onthouden door mindmappen

Het maken van een mindmap sluit aan bij de manier waarop onze hersenen informatie opslaan. Tijdens het maken van een mindmap leg je verbanden tussen bestaande kennis en nieuwe informatie. Deze associaties maken het makkelijker om de nieuwe informatie te onthouden. Daarnaast heb je met een mindmap een beeld voor je. Ons geheugen is sterk visueel ingesteld en slaat beelden beter op dan tekst. Ook helpt een mindmap om overzicht op de belangrijkste begrippen en onderlinge verbanden te krijgen. Je herkent gemakkelijk structuren in de studiestof en tegelijkertijd zie je tegenstrijdigheden of open plekken in je informatie. Je weet welke onderdelen je nog goed moet bestuderen.

Tips voor een mindmap maken

- Werk met de klok mee. Zo houd je je mindmap overzichtelijk, staat alles in de juiste volgorde en raak je niet in de war.
- Gebruik voor elke tak een andere kleur. Op deze manier kan je de informatie makkelijker onthouden.
- Vervang woorden zo veel mogelijk door plaatjes en symbolen. Ook dit zorgt ervoor dat je de informatie makkelijker kunt onthouden.

Mindmappen heeft geen strenge regels. Luister naar je gevoel en werk op een manier die voor jou fijn is. Een mindmap is een weergave van jouw gedachtegang, je kan het niet fout doen. Bedenk wel van tevoren met welk doel je de mindmap maakt. Wil je een idee uitwerken, wil je structuur aanbrengen in een lap tekst of wil je jezelf overhoren? Veel plezier met mindmappen!

Heb jij wel eens een mindmap gemaakt? Neem eens een kijkje bij Maltha Studiecoaching, cursus Orde op zaken, mindmappen voor basisschool leerlingen. Uiteraard hebben wij de cursus Orde op maken, mindmappen ook voor middelbare scholieren.

 

 


mindmap
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht