Blog onderwijs

Mentale (on)gezondheid van jongeren: blijf praten!

Mentale (on)gezondheid van jongeren: blijf praten!

Door Maltha studiecoaching op 1 dec 2022

Al jarenlang geven we het vak Lichamelijke Opvoeding een vaste plek binnen het onderwijs. Een belangrijk vak aangezien het bewegen van ons lichaam positieve effecten heeft op onze fysieke gezondheid. Maar waarom is er binnen het onderwijs nadrukkelijk aandacht voor de fysieke gezondheid van de leerlingen en blijft de aandacht voor hun mentale gezondheid in deze tijd nog achter?

Mentale(on)gezondheidjongeren
Lees verder

Waarom is een goede basis in taal en rekenen zo belangrijk?

Waarom is een goede basis in taal en rekenen zo belangrijk?

Door Maltha studiecoaching op 11 nov 2022

Nederlandse kinderen krijgen momenteel minder goed les in taal en rekenen in vergelijking met andere Europese landen. Veel leerlingen halen het streefniveau niet. De Onderwijsraad heeft op verzoek van de Tweede Kamer een advies opgesteld. In dit advies komt duidelijk naar voren dat de focus aanhoudend op taal en rekenen moet liggen in het onderwijs. Het is belangrijk dat schoolleiders en leraren de komende tijd geholpen worden om het taal- en rekenonderwijs op school te verbeteren.

rekenentaalremedialteaching
Lees verder

Heeft mijn kind dyscalculie?

Heeft mijn kind dyscalculie?

Door Maltha studiecoaching op 25 okt 2022

In onze vorige blogs hebben wij u al een inkijkje kunnen geven in onze onderzoeken. Deze week staat in het thema van: dyscalculie. Een hardnekkig probleem. Er zijn helaas veel leerlingen met rekenproblemen, maar is er ook sprake van dyscalculie? In deze blog leest u wat dyscalculie is en wat de voordelen kunnen zijn van een dyscalculie test voor uw kind.

dyscalculietest
Lees verder

Hoe om te gaan met dyslexie? (tips voor ouders)

Hoe om te gaan met dyslexie? (tips voor ouders)

Door Maltha studiecoaching op 18 okt 2022

De afgelopen week heeft u in onze blog kunnen lezen wat de sterke kanten zijn van leerlingen met dyslexie. Deze sterke kanten worden vaak te weinig benadrukt, waardoor er onzekerheid op kan treden bij leerlingen met dyslexie. Bij de Orthopedagogische Praktijk Maltha bieden wij dagelijks dyslexie begeleiding aan leerlingen. In deze blog geven wij u een aantal praktische tips, welke wij ook gebruiken tijdens de dagelijkse dyslexie begeleiding, waarmee u uw eigen kind kan ondersteunen op het gebeid van schoolse vaardigheden.

dyslexiedyslexiebegeleiding
Lees verder

De sterke kanten van dyslexie belichten

De sterke kanten van dyslexie belichten

Door Maltha studiecoaching op 11 okt 2022

Het was afgelopen week de Week van Dyslexie. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij er verschillende online en offline evenementen worden georganiseerd voor uiteenlopende doelgroepen. Het doel is om op een positieve wijze aandacht te besteden aan het brede beeld van dyslexie. Jammer genoeg wordt dyslexie vaak nog gezien als een leerstoornis die met name het schoolse functioneren ernstig kan beperken. Maar mensen met dyslexie hebben juist ook hele sterke kanten. Het is belangrijk om de sterke kanten van dyslexie wat meer te belichten. In deze blog zal ik jullie hier iets meer over vertellen.

Dyslexie
Lees verder

Omgaan met ADHD (tips voor ouders)

Omgaan met ADHD (tips voor ouders)

Door Maltha studiecoaching op 27 sep 2022

Heeft uw kind de diagnose ADHD en ervaart hij/zij daardoor problemen op verschillende gebieden? In deze blog geven we praktische tips en handvatten mee voor ouders om uw kind op een juiste manier te benaderen en de sterke kanten van uw kind aan te spreken.

ADHD
Lees verder

Heeft mijn kind ADHD?

Heeft mijn kind ADHD?

Door Maltha studiecoaching op 16 sep 2022

Hoe vaak horen we een leerling wel niet zeggen: ‘Ik kan mij niet concentreren, ik denk dat ik ADHD heb’ of ‘Mijn kind is heel druk, hij zal vast wel ADHD hebben’. De term ADHD zien we steeds vaker verschijnen, maar wat betekent het nou eigenlijk? Daar geven wij in deze blog antwoord op. Daarnaast geven wij ook een inkijkje in de ADHD test welke uitgevoerd kan worden door onze Orthopedagogische Praktijk Maltha om te beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van ADHD.

ADHDADHDtestADHDonderzoek
Lees verder

Hoe motiveer ik mijn kind?

Hoe motiveer ik mijn kind?

Door Maltha studiecoaching op 8 sep 2022

Het nieuwe schooljaar is weer van start gegaan en leerlingen hebben kunnen genieten van een welverdiende zomervakantie. Het is nu belangrijk dat leerlingen weer gemotiveerd zijn om een goede start te maken op school. Motivatie is een veelgehoord begrip. Maar wat betekent het precies? Welke soorten motivatie zijn er te onderscheiden en hoe kunnen we motivatie vergroten bij een kind of een jongere die erg gedemotiveerd is op een bepaald gebied.

motivatiemotivatieonderzoekintrinsiekemotivatieextrinsiekemotivatie
Lees verder

Onze vakantie cursussen nu met 25% korting

Onze vakantie cursussen nu met 25% korting

Door Maltha studiecoaching op 3 jun 2022

Op onze vakantie cursussen helpen wij alle leerlingen vanaf groep 3 t/m Master. Dit doen wij middels diverse cursussen, trainingen, onderzoeken of gecombineerde diensten. Wij zijn er voor iedereen en voor iedere vraag! In dit blog vertellen wij meer over welke mogelijkheden er zijn.

Onzevakantiecursussennumet25%korting
Lees verder

6 Tips om je kind te steunen tijdens het examen

6 Tips om je kind te steunen tijdens het examen

Door Maltha studiecoaching op 18 mei 2022

De eindexamens voor de middelbare scholieren zijn er weer. Een spannende tijd! Niet alleen voor de leerlingen, maar ook zeker voor hun ouders. Ook als ouder heeft u een belangrijke rol tijdens het examen van uw kind. Uw kind kan ook zeker uw steun gebruiken. Wij geven u graag de volgende tips om deze spannende periode gezamenlijk goed door te komen.

eindexamen
Lees verder


Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht