Leertips middelbare school

Leertips middelbare school

Door: Maltha studiecoaching op 28 aug 2019

Huiswerk, sporten, feesten, leren, werken, chillen met vrienden; er is vrijwel altijd wel wat te doen, toch? Vooral rondom toetsweken kan het dan hectisch zijn. Lappen tekst die je moet lezen en altijd veel te veel woordjes stampen. In deze blog geven we je extra tips hoe je goed én efficiënt kan leren, zodat er ook nog tijd over blijft om leuke dingen te doen!

Plannen, plannen, plannen 

Je hebt het waarschijnlijk ook al vaak genoeg gehoord, maar een van de belangrijkste punten om efficiënt te leren is toch echt door het maken van een goede planning. Een schema waarin je opschrijft wat je wanneer moet doen, zorgt niet alleen voor structuur in je hoofd. Het zorgt er ook voor dat je de studiewijzers al eens doorgenomen hebt en je dus niet voor verassingen komt te staan! Hoe je een goede planning maakt lees hier (verwijs naar blog hoe maak ik een goede planning).

Begin op tijd

Op tijd beginnen aan je leerwerk heeft natuurlijk alles te maken met plannen. Als je op tijd begint, kun je de stof in kleinere stukjes opdelen om per dag te leren. En als je daarbij zorgt voor genoeg herhaling, hoef je op het eind niet meer uren lang alles in je hoofd proberen te proppen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je meer tijd overhebt voor leuke dingen. Time management is the key!

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Tijdens leren is het niet handig om veel afleiding om je heen te hebben, want hoe meer afleiding hoe langer het duurt voordat je alles af hebt. Oftewel: weg met die telefoon en zorg voor een opgeruimd bureau!

leertips middelbare school

 

Samenvatten en mindmappen

Het onderscheiden van hoofd en bijzaken kan soms nog lastig zijn. In deze blog lees je daar meer over. Het is belangrijk dat je je samenvatting of mindmap met de hand schrijft! Maar probeer dit vooral door de lesperiodes bij te houden! Ga dus niet op het eind als een malle het hele hoofdstuk proberen samen te vatten, want dan heb je geen tijd meer om het echt te leren.

Test je zelf!

Deze optie wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Toch is de ‘Test jezelf’ aan het eind van een hoofdstuk er niet voor niets. Het is dé kans om te kijken of je de stof beheerst. Daarnaast is het zelf maken van toets vragen maken ook een goede manier om te testen of je de stof goed beheerst. Maak de vragen tijdens het samenvatten of leren en beantwoordt ze een paar dagen later. Nu weet je gelijk of je het hoofdstuk of de paragraaf toch nog een keer moet herhalen of dat je juist helemaal klaar bent voor de toets!

Laat je overhoren door een ander

Én leg uit aan een ander. Het is tijdens het leren sowieso belangrijk om zo veel mogelijk verschillende zintuigen laten werken. Wanneer je de stof uitlegt aan een ander is dat dus een mooie aanvulling als je de stof vooral gelezen hebt. Dit werkt natuurlijk ook andersom: wanneer je de ander de stof hoort zeggen, wellicht in een andere context of met andere voorbeelden, helpt dit ook met het verwerken van de stof in je hersenen.

leertips voor op de middelbare school

Ontspan, rust, slaap!

Uitgerust en ontspannen zijn is super belangrijk. Juist dan neem je namelijk informatie sneller en gemakkelijker in je op. Zorg dus voor genoeg pauzes tijdens het leren. Lees hier onze blog met tips om te ontspannen. Daarnaast wordt een goede nachtrust ook nog wel eens onderschat, maar juist ’s nachts zijn je hersenen bezig met alle informatie te verwerken en het een plek te geven. Het is dus belangrijk dat je dit voldoende tijd geeft en dus voldoende slaapt!

Hopelijk kom je, aan de hand van deze tips de laatste weken van het schooljaar goed door! Heb jij zelf nog een goede tip?! Laat het ons vooral weten in de comments!

Succes met leren ??

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant:


leertipsmiddelbareschool
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht