De overgang van groep 8 naar de middelbare school. Hoe bereid ik ons hierop voor?

De overgang van groep 8 naar de middelbare school Maltha studiecoaching

Door: Maltha studiecoaching op 10 aug 2015

Voor je kind is de overgang van de basisschool naar de middelbare school een hele verandering. Het is een periode in het leven van je kind waarin veel gebeurt. Waar ze voorheen lopend naar de basisschool konden, gaan ze nu met de fiets naar de middelbare school. Ze hebben niet één docent, maar per vak een andere docent.

Ze krijgen les in een veel groter gebouw en krijgen meer huiswerk. Huiswerk in verschillende en nieuwe vakken. Ze leren nieuwe mensen kennen en hun plekje in een nieuwe groep in te nemen. En ondertussen zijn ze pas 12 jaar oud en gieren de hormonen door hun lijf. Een nieuwe periode breekt aan en daarom is het nodig je kind en jezelf als ouder hierop voor te bereiden. 

Voor het eerst naar de middelbare school

De eerste weken op de middelbare school zijn voor kinderen erg intensief. Het is belangrijk om ze zorgvuldig te begeleiden en een luisterend oor te bieden. Kinderen redden zich niet zomaar vanzelf. Het is een hele verandering en daarom wil je er graag zijn voor je kind. Op de basisschool regelde je als ouder de voorbereidingen en deed de juf in de klas de organisatie. Maar nu ligt de verantwoordelijkheid bij je kind: heb ik mijn tas ingepakt? Heb ik de juiste boeken bij me? Welke toetsen heb ik? Ben ik goed voorbereid? Heb ik mijn agenda bij me? Heb ik mijn brood gesmeerd? Is mijn dag planning gemaakt? Staat mijn fiets klaar om te pakken? Noem het allemaal maar op! Er komt een hele organisatie bij kijken. Als ouder kun je vast begrijpen dat het voor je kind prettig is als ze begeleiding krijgen bij deze overgang, zodat ze een nieuwe structuur van leren eigen maken en voorbereid op de middelbare school verschijnen.

Hoe bereid ik ons hier goed op voor?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is voor je kind en jezelf belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Wat voor het ene kind een uitdaging is, is voor de ander hartstikke spannend. Maltha studiecoaching heeft voor deze voorbereiding online trainingen ontwikkelt. De zogenaamde ‘voorbereidende brugklas training’. Deze zijn bedoelt om kinderen studievaardigheden en studiemethodieken eigen te maken, die nodig zijn op de middelbare school. Voor je kind is het erg nuttig om deze vaardigheden te beheersen, zodat ze een structuur van leren eigen maken die past bij de middelbare school. Dit met als doel dat ze goede cijfers halen en de middelbare school succesvol doorlopen.

Voor de ouders heeft Maltha studiecoaching de ouder cursus ontwikkelt. Deze boeiende online ouder training is bedoelt, om ouders voor te bereiden op alles wat je kunt verwachten als je kind naar de middelbare school gaat. De onderwerpen die in deze training aan bod komen zijn: de veranderingen op de middelbare school, het Nederlandse onderwijsstelsel, planningen, begeleiding bij huiswerk, de pubertijd, leer-en gedragsproblemen en omgaan met toetsen. Je kunt de training voor verschillende maanden aanschaffen en dus ook wanneer je ziet dat er problemen ontstaan.

Door je kind te helpen met plannen, overhoren en cijfers bij te houden, kun je een kind leren meer grip te krijgen op de verantwoordelijkheid die komt kijken op bij middelbare school. Je kunt dit zelf doen, een van deze online trainingen volgen of persoonlijke studiecoaching kan een oplossing bieden! Maltha studiecoaching begeleidt dagelijks honderden kinderen bij het vinden van een nieuwe structuur van leren. Voor meer informatie over onze mogelijkheden bekijk onze website www.malthastudiecoaching.nl.


groep8middelbareschoolmalthatsudiecoachingcursustraining
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht