Plannen in de brugklas, een hele uitdaging!

Plannen in de brugklas, een hele uitdaging!

Door: Maltha studiecoaching op 6 okt 2015

Jij zit dit jaar in de brugklas, een bijzonder schooljaar, waarin er allerlei nieuwe dingen op je af komen! Het schooljaar is alweer even op weg en inmiddels heb je vast wel door, dat het huiswerk op de middelbare school wel even andere koek is dan op de basisschool. Wat moet je veel plannen!

Elke dag huiswerk voor al die verschillende vakken, maar ook nog eens meerdere toetsen in een week. De SO’s en repetities vliegen je om je oren! Hoe je je hoofd koel houdt in deze drukte, zullen we je nu uitleggen…

Huiswerk…waarom?

Je vraagt je vast wel eens af, waar die berg huiswerk nou eigenlijk voor nodig is…je kunt vast wel leukere dingen verzinnen om na schooltijd te doen.
Huiswerk is bedoeld om de leerstof beter onder de knie te krijgen. Om bepaalde stof goed te begrijpen en te onthouden, zodat je het ook echt kunt gebruiken zodra je het nodig hebt, zul je er veel mee bezig moeten zijn. Je moet de leerstof dus lezen, bestuderen en oefenen. Je begrijpt dat de paar uur per vak op school onvoldoende zijn om alle informatie op te slaan in je geheugen. Huiswerk helpt je daarbij. Ze zeggen niet voor niets: “Oefening baart kunst!”.

Plannen

Op de basisschool hoefde je waarschijnlijk nog niet zo na te denken over plannen. Daar werd het schoolwerk door de meester of juf gepland. Je kreeg waarschijnlijk ook nog niet zoveel huiswerk op. Toetsen waren er veel minder dan nu en je had daar ook minder vakken. Maar op de middelbare school is dit wel anders!

Op de middelbare school komt er veel op je af. Je hebt ontzettend veel vakken en alle vakdocenten geven je huiswerk op. Van repetities tot SO’s, van werkstukken tot boekverslagen. En dan hebben we het nog niet eens over het ‘gewone’ huiswerk, dat je van je docenten op krijgt; een rijtje woordjes leren hier en wat opdrachten uit het werkboek maken daar. Met al die taken voor al die vakken, wordt het in je hoofd al snel chaos! Plannen helpt je om overzicht te krijgen van wat je allemaal moet doen per dag en per week.

Zo krijg je rust in je hoofd en weet je waar je aan toe bent.  Als je ook nog hobby’s hebt, kun je daaromheen je schoolwerk plannen, zodat je zonder stress  naar je muziekles of sporttraining kunt gaan. Want er is natuurlijk meer in het leven dan school. Vooruit denken is soms lastig, maar wel heel belangrijk!

Hoe ziet een jaar op de middelbare school eruit?

De eerste stap op weg naar goed plannen, is inzicht krijgen in hoe een jaar op de middelbare school er eigenlijk uit ziet. Op de middelbare school is het jaar verdeeld in periodes. Dit zijn er vaak 3, 4 of 5, dat ligt aan de school. Na afloop van zo’n periode krijg je meestal je rapport. Tussen de periodes in of soms middenin de periodes heb je af en toe vakantie…even lekker bijkomen!

Veel scholen hebben af en toe een toetsweek. Soms alleen aan het eind van het schooljaar, maar soms ook na elke periode!
Hoe zit dat bij jou op school? Kijk eens in de jaarkalender van jouw school (die staat meestal op de website) of vraag het anders aan je mentor. Zo weet je wanneer de drukke periodes van het jaar zijn en wanneer je juist even kunt uitrusten.

Agenda

Het leven op de middelbare school is een stuk drukker dan op de basisschool en je kunt nooit alle toetsen, taken, deadlines en uitjes onthouden! Je agenda is daarom je plaatsvervangend geheugen. Het goed en precies invullen van je agenda is een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen leren. Als je dit niet goed doet, kun je voor nare verrassingen komen te staan, zoals onverwachtse toetsen of strafwerk. Als je daarentegen een goed overzicht hebt in je agenda van wat je te wachten staat op de korte en lange termijn, dan kun je alle taken goed inplannen en de leerstof genoeg herhalen en oefenen.
Noteer daarom altijd direct het huiswerk dat opgegeven wordt (ook de toetsen!) en noteer het netjes op de goede dag in je agenda. Je kunt kleuren gebruiken om bijvoorbeeld aan te geven dat het om een toets gaat. Ook is het slim om alles in afkortingen op te schrijven, zoveel ruimte heb je namelijk niet en dan houd je het goed leesbaar.

Als je na school aan je huiswerk begint, hoef je alleen maar je agenda open te slaan om te zien wat je te doen staat. Denk eraan dat je niet alleen het  huiswerk voor de volgende dag wegwerkt, maar ook alvast een stukje leert van alle toetsen, die binnen een week zijn! Een bekende valkuil is, dat je huiswerk niet direct in je agenda noteert, maar denkt dat je het wel onthoudt.

Plannen voor toetsen

Een toets pas 1 dag van tevoren gaan leren, is op de middelbare school echt niet meer haalbaar! Voor toetsen moet je een planning maken,  je weet namelijk wel wanneer de toets is, maar niet wat je per dag precies moet doen om het goed voor te bereiden. Belangrijk is om op tijd te beginnen (zeker 5 dagen van tevoren) en de toets in kleinere stukjes te verdelen. Herhaal elke dag eerst even de stof van de dagen ervoor, zodat het steeds beter in je geheugen komt! Te laat beginnen met het leren van toetsen, zorgt ervoor dat je stress krijgt en de leerstof niet goed in je geheugen komt.
Vergeet niet om ook oefenwerk en samenvatten in te plannen. Ruim ook tijd in om je te (laten) overhoren of om een test jezelf te maken.
Bijna elke middelbare school heeft minimaal eens per jaar een toetsweek. In die week krijg je voor verschillende vakken toetsen; soms wel 2 of meer per dag! Het is dus een hele drukke week. Het is belangrijk dat je op tijd begint met leren voor al die toetsen, want je kunt natuurlijk niet op één dag 3 complete toetsen leren!

Vakanties

Op de middelbare school heb je ook af en toe vakantie. Je kunt dan natuurlijk lekker uitrusten en bijkomen van de afgelopen periode op school. Toch is het belangrijk om ook in de vakantie iets aan school te doen. De week na de vakantie staat er namelijk direct weer schoolwerk op het programma, gewoon huiswerk, maar ook toetsen. Check de eerste dag van de vakantie al je agenda om te zien wat er in de week na de vakantie op het programma staat. Bedenk hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt en wanneer in de vakantie je het kan en wil gaan doen. Stel je schoolwerk niet uit tot het einde van de vakantie, dan blijf je er de hele week tegenaan hikken…

Het kan ook slim zijn om wat (extra) aandacht te besteden aan de vakken waar je niet goed voor staat. Zo kun je je achterstand wegwerken of alvast iets vooruit leren. Bijvoorbeeld omdat je Engelse woordjes leren supermoeilijk vindt en meestal in tijdsnood komt. Misschien kun je je ouders vragen eens samen met je te kijken naar een moeilijk vak. Daar heb je in de gewone schoolweken meestal geen tijd voor. Zo maak je na de vakantie direct een goede start!
Misschien kun je niet alle dagen, omdat er uitjes of afspraken op je programma staan. Door er van tevoren over na te denken, kom je niet voor verrassingen te staan.

Slim omgaan met je tijd

Je leven op de middelbare school is behoorlijk druk. De hele dag door lessen en daarna dan ook nog dat huiswerk! Hoe zorg je er nou voor, dat er ook nog tijd over blijft voor leuke dingen? Je kunt proberen in de les zo hard mogelijk te werken, zodat er minder huiswerk overblijft na school. En door supergoed op te letten, komt de leerstof ook al meteen voor een deel in je hoofd, dat scheelt veel tijd als je voor de toets moet leren! Heb je een tussenuur, maak dan vast je huiswerk voor de volgende dag! Dan ben je na schooltijd (bijna) direct vrij. Zorg er verder voor dat je lastige en vervelende taken altijd als eerste wegwerkt, dat is een stuk motiverender en gaat een stuk sneller, dan dat je in de avond nog met de meest vreselijke taken blijft zitten, terwijl je al bekaf bent. Ga na schooltijd gelijk aan de slag met je huiswerk. Wat niet slim is, is eerst  heel lang pauze nemen en pas ’s avonds aan je huiswerk gaan. Dan is je concentratie namelijk al ver weggezakt en doe je uren over je huiswerk.

Plannen…regeren is vooruitzien!

Dit eerste jaar op de middelbare school draait dus vooral om vooruit denken. Als je goed weet wat er op je af gaat komen en wat er van je verwacht wordt, dan kun je daar rekening mee houden in je planning. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en houd je alles onder controle. Je zult dan goed voorbereid op je toetsen verschijnen. Laat die goede cijfers dan maar binnenkomen!


plannenbrugklas
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht