Hoe maak je goede aantekeningen op school?

Hoe maak je goede aantekeningen op school?

Door: Maltha studiecoaching op 16 apr 2019

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: er wordt iets op de toets gevraagd, en kunt je niet herinneren dat je dat deel geleerd hebt. Heb je daar dan overheen gelezen in je boek? Of zou het kunnen dat de docent het verteld heeft in de klas, maar dat je dat niet opgeslagen hebt? Als je aantekeningen had gemaakt in de klas, had je het misschien wel geweten. Maar hoe maak je nou eigenlijk goede aantekeningen?

Waarom zijn aantekeningen nuttig?

Het maken van aantekeningen tijdens de uitleg van de docent is een handige manier om dingen beter te onthouden. Aantekeningen dienen eigenlijk als een soort plaatsvervangend geheugen. Er wordt in elk lesuur veel informatie gegeven en het is onmogelijk om alles zelf te onthouden. Aan het einde van een schooldag heb je zoveel feitjes gehoord, dat je dit niet goed kunt onderscheiden.

Door tijdens de les (delen van) de uitleg op te schrijven in je schrift, kun je alle informatie beter onthouden, en kun je dit er later nog eens bij pakken om je geheugen weer op te frissen.

 

Goede aantekeningen maken

 

Daarnaast zijn aantekeningen heel handig bij het leren van je toets. Als je probeert de uitleg van de docent zoveel mogelijk in je eigen woorden op te schrijven, geeft dit je een voorsprong bij het leren. Leerstof die je in je eigen woorden kunt beschrijven en uitleggen, onthoud je beter dan stof die in lastige taal geschreven is.

Hoe maak je goede aantekeningen?

Aantekeningen zijn dus heel handig. Maar hoe pak je dat nou het beste aan?

Als eerste een belangrijke tip: bereid je goed voor en stel je in op het goed luisteren naar de uitleg. Schrijf niet alles mee wat de docent zegt, maar gebruik steekwoorden en korte zinnen! Als je probeert het hele verhaal mee te schrijven, heb je geen aandacht meer voor wat er nu eigenlijk uitgelegd wordt en zullen je aantekeningen minder duidelijk worden. Je zult vast wel weten dat docenten soms door hun stof heen vliegen in een les. Vaak gaat het zo snel, dat je dit op geen enkele mogelijkheid bij kunt houden met schrijven. Probeer dus zoveel mogelijk te werken met steekwoorden en korte, krachtige zinnen.

Tijdens het luisteren is het erg belangrijk om de hoofdzaken van de bijzaken te kunnen onderscheiden. Hoofdzaken vormen de kern van het verhaal en de bijzaken zijn de minder belangrijke details daarvan. Voorbeelden kun je bijvoorbeeld heel kort opschrijven om het onderwerp te verduidelijken, maar dit zijn geen hoofdzaken.

Vind je het nou lastig om de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden? Let dan eens op het taalgebruik van de docent. Belangrijke zaken worden vaak benadrukt door de docent. Als je opmerkingen hoort zoals: ‘… maar wat het belangrijkste is …’, of ‘… onthoud vooral goed dat…’,  dan weet je dat je extra op moet letten en opschrijven!

 

Aantekeningen maken

Uitwerken na de les

Het belangrijkste gedeelte van aantekeningen maken komt pas NA de les. Om goede aantekeningen te maken die bruikbaar zijn voor het leren, moet je de gemaakte aantekeningen uitwerken in je schrift. De aantekeningen in de klas kun je zien als een kladversie en dit ga je nu uitwerken tot een netversie. Schrijf ze duidelijk en overzichtelijk uit op een manier die voor jou werkt. Schrijf zoveel mogelijk in je eigen woorden en gebruik pijlen, afkortingen, kernwoorden en kleurtjes om het voor jezelf zo duidelijk mogelijk te maken. Wacht na de les niet te lang met uitwerken, want als je te lang wacht, zakt de informatie weer weg!

Het maken van aantekeningen is dus erg persoonlijk en iedereen maakt aantekeningen op een eigen wijze en met afkortingen en tekentjes die hij of zij zelf snapt. Door veel te oefenen krijg je het snel onder de knie en vind je hier snel je eigen stijl in!

 

Heb jij je eigen stijl al gevonden en heb je nog tips voor andere leerlingen? Laat het ons hieronder weten in de comments!

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant:

 

 


aantekeningenmaken
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht