Hoe maak je een goede huiswerkplanning?

Hoe maak je een goede huiswerkplanning?

Door: Maltha studiecoaching op 20 feb 2018

Het maken van huiswerk is erg belangrijk, omdat dit zorgt voor een goede voorbereiding op de toets. Om het juiste huiswerk op het juiste moment te maken is een goede planning hiervoor belangrijk. In het begin kan dit echter nog best lastig zijn. Daarom hieronder een aantal tips!

Weet wat je moet doen

Het is belangrijk om een overzicht te krijgen van alles wat je moet doen. Kijk in zowel je online als je normale agenda om te zien wat je moet doen. Hiervoor moet je je huiswerk goed genoteerd hebben tijdens de les en kun je jezelf afvragen of docenten nog huiswerk hebben opgegeven. Verder is het nodig dat je verder kijkt dan de dag van morgen. Dit houdt in dat je noteert welk schoolwerk je voor de volgende dag hebt én je bekijkt welke toetsen je de komende vijf dagen te wachten staan. Het leren van deze toetsen doe je in stappen en komt dus ook op de huiswerkplanning te staan.

Schat de tijd die je nodig hebt

Maak voor elke taak op je planning een inschatting van de tijd die je hiervoor nodig denkt te hebben. Tijd inschatten is iets dat je moet leren en kan in het begin dus nog lastig zijn. Om hier beter in te worden schrijf je voor je aan de taak begint op hoe lang je hiermee bezig denkt te zijn. Vervolgens houd je de tijd bij en na het afronden van de taak schrijf je op hoe lang je er daadwerkelijk mee bezig bent geweest. Dit kun je vergelijken met de tijd die je vooraf opgeschreven had. Door dit vaak te doen zal je veel beter worden in het inschatten van je tijd, waardoor het plannen uiteindelijk steeds gemakkelijker gaat. Wat je zult merken is dat je voor vakken die je moeilijker vindt vaak meer tijd nodig hebt. Hier moet je dus ook rekening mee houden bij het plannen.

Maak hapklare brokken

Als je grote taken hebt is het slim om deze in kleine ‘hapklare’ brokken op te delen. Een voorbeeld van zo een grote taak is het schrijven van een boekverslag. Deze taak deel je op in het boek lezen, moeilijke woorden opzoeken, een samenvatting maken, onderzoek doen naar de schrijver, het boekverslag schrijven en tot slot het boekverslag nalezen. Ook het voorbereiden van een toets is een grote taak, omdat je vaak veel moet leren en moet oefenen met het toepassen van de stof. Het voorbereiden op een toets deel je dus ook op en je begint hier op tijd aan. Op die manier heb je veel meer overzicht, zodat je precies weet wat je moet gaan doen en op welk moment. Dat geeft je de zekerheid dat je zo goed als mogelijk bent voorbereid!

Maak een weekplanning

Een week vooruit plannen werkt vaak het beste, omdat dit je meer flexibiliteit en meer ruimte voor ontspanning geeft. Daarnaast blijft de stof die je moet leren beter hangen wanneer je hier al een week of eerder mee begint. Ook heb je dan nog tijd om vragen te stellen en te oefenen, mocht een (of meerdere) onderwerp(en) onduidelijk zijn. Kortom, wacht nooit tot het laatste moment met leren! Vooruit plannen is iets heel belangrijks.

Ben je bewust van je bezigheden

Het kan zo zijn dat je krap in je planning komt te zitten. Het is dan goed je af te vragen waardoor dit zou kunnen komen. Bedenk en schrijf eens op wat je op een dag allemaal doet. School, huiswerk, internetten, sociale activiteiten, sport, hobby’s, klusjes, gamen… Zo krijg je een goed overzicht van de dingen en zie je waar je wellicht iets te veel tijd aan besteedt. Op basis hiervan kun je vervolgens je tijd beter indelen.

Maltha Studiecoaching helpt je bij het maken van een goede planning!

Wij werken al 35 jaar met scholieren en weten dus al ruim 35 jaar hoe belangrijk het is om een goede huiswerkplanning te maken. We weten ook maar al te goed dat veel leerlingen hier moeite mee hebben. Kunnen wij je helpen? Neem contact met ons op!

Heb jij misschien nog andere tips voor het maken van een goede planning? Laat je reactie hier achter!

Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou:

Hoe maak je de beste start op school na je vakantie
Hoe maak je goede aantekeningen
De voordelen van begeleiding door een studiecoach


hoemaakjeeengoedeplanning
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht