Faalangst of stress komt veel voor en in allerlei gradaties. Bij de een heeft het negatieve invloed op de schoolprestaties en bij de ander is de angst beheersbaar. De mens reageert op momenten van angst zeer primair en de gevolgen daarvan, zoals angstzweet en een bonkend hart, zijn voor velen herkenbaar. Maltha studiecoaching heeft een faalangst reductie training voor het basisonderwijs ontwikkeld waarmee wij leren hoe je met faalangst omgaat.

Wat houdt faalangst in?

Er kan sprake zijn van faalangst wanneer de leerling de angst heeft om te falen en wordt belemmert in zijn of haar functioneren, bijvoorbeeld op school. Of het gevoel heeft niet meer te kunnen voldoen aan de eisen die zelf of door de omgeving worden gesteld. Een gevolg van faalangst is het slechter functioneren van de geheugenfuncties en soms zelfs het blokkeren daarvan. De bekende "black out" die iedereen wel kent. Ook al heeft een leerling het nog zo goed geleerd, bij het reproduceren van de stof ontstaat een blokkade. Het kind gaat hierdoor onderpresteren.

faalangst is verleden tijd met de faalangst reductie training voor het basisonderwijsDe werkwijze van de faalangst reductie training

De faalangst reductie training van Maltha studiecoaching geeft handvatten om te leren hoe je met faalangst kunt omgaan, zodat je minder last hebt van zenuwen en negatieve gedachten. Voordat iemand er mee kan omgaan, moet er uiteraard eerst begrepen worden wat er gebeurt. Er wordt gewerkt volgens het principe van het G-denken (Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag). Er wordt geleerd hoe je niet-helpende gedachten om kunt zetten naar helpende, positieve gedachten.

Aangezien faalangst zich op meerdere manieren kan uiten en het bij iedereen verschillend is, wordt in de eerste faalangst reductie les aandacht besteed aan het verkrijgen van een beter beeld van de problemen van de leerling en hoe de leerling de problemen ervaart. Vervolgens wordt hierop een specifiek faalangst reductie plan gemaakt waaraan gedurende de training gewerkt gaat worden.

Er wordt individueel, 1 uur per week, gewerkt met een vaste pedagoog of psycholoog. De faalangst reductie training omvat minstens tien lessen. Daarna wordt samen met het kind en de ouders gekeken of de problematiek beheersbaar is of dat er wellicht nog een aantal lessen nodig zijn. U kunt als ouder alle bevindingen op afstand volgen met behulp van het leerlingvolg- en communicatie systeem van Maltha studiecoaching. Hierin wordt een digitaal dossier bijgehouden waarvoor u als ouders een speciale inlog via de e-mail krijgt toegestuurd.

Onderwerpen die verder nog in de faalangst reductie training aan bod komen, zijn onder andere:

  • Concentratieoefeningen;
  • Zelfreflectie;
  • Spierontspanningsoefeningen;
  • Studiegedrag.

Door wie wordt de faalangst reductie training begeleid?

De faalangst reductie training wordt gegeven door onze in vaste dienst zijnde (ortho)pedagogen en psychologen.

 

Tarieven Contact Inschrijven

Meer informatie? 

Laat hieronder uw
telefoonnummer
achter.

Maltha studiecoaching de hele zomer geopend