Door: Maltha studiecoaching op 9 sep 2024
Het hele jaar zat het er al aan te komen, maar nu moet je toch echt beginnen met het leren voor je eindexamens. Maar waar moet je beginnen? Je moet voor veel vakken namelijk een groot deel van alle stof van de afgelopen drie jaar herhalen. En de talen? Moet je daar nu wel of niet iets voor doen qua voorbereiding? De allereerste stap in de voorbereiding voor je examens is het maken van een planning, maar ook dat is niet één, twee, drie gedaan. Hoe kun je het maken van een planning voor je eindexamens het beste aanpakken?
Hoe kan je het beste een goede planning maken?
De eerste stap bij het maken van een goede planning voor je eindexamens is een lijst maken van de onderwerpen die je moet leren voor je examens. Vaak is er in je schoolboeken wel terug te vinden welke hoofdstukken en stof alleen getoetst wordt voor je schoolexamens en welke stof je ook moet weten voor je centraal examen. Mocht je er niet helemaal uitkomen dan kun je ook altijd op examenblad.nl kijken. Er staat bij elk vak een syllabus waarin aangegeven staat wat je moet weten voor je examen. Als je een overzicht van de stof hebt, dan kun je vervolgens gaan beginnen met plannen.
Wanneer moet je beginnen met leren voor je examens?
Het is sterk aan te raden om na de laatste toetsweek voor de examens te beginnen met leren voor de examens. Waarschijnlijk heb je al wat toetsen gehad in de laatste toetsweek die over alle examenstof gingen, maar alsnog is het belangrijk om op tijd te beginnen met het leren voor de eindexamens. Op die manier heb je ook genoeg tijd over voor het oefenen met oude examenopgaven. Het is verstandig om te proberen om al het leerwerk gedaan te hebben tegen de tijd dat de meivakantie begint, dan heb je meer dan genoeg tijd om goed te oefenen of heb je wat extra tijd achter de hand mocht je de planning niet helemaal gevolgd hebben.
Doe je alle vakken tegelijk, of bepaalde vakken op een dag?
Het is niet realistisch om elke dag aan al je vakken te werken. Dat zijn te veel vakken en je hebt dan te weinig tijd om echt aandacht te besteden aan de stof. Het is verstandig om twee of drie vakken op één dag te doen, zodat je echt gaat leren voor de vakken op de dagen dat je het hebt ingepland. Je kan er dan ook voor kiezen om bijvoorbeeld een leervak, zoals Economie, te combineren met een vak waar je met name voor moet oefenen, zoals Engels. Ook kun je er voor kiezen om een makkelijk vak en een moeilijk vak op één dag te plannen. Als je het lastig vindt om lange tijd aan één vak te zitten, dan zou je meer dan twee vakken per dag kunnen inplannen. Bedenk wel dat het juist belangrijk is om tijdens het voorbereiden voor de eindexamens echt de tijd te nemen om alles goed te leren en vooral ook veel te oefenen. Als je weet welke vakken je samen gaat doen, is het vervolgens een kwestie van het verdelen van de stof over de dagen die je beschikbaar hebt. Wees realistisch! Hou er dus ook rekening mee dat je andere verplichtingen en afspraken hebt.
Als je de planning gemaakt hebt, dan is het vervolgens belangrijk om je er aan te houden. Dit is het makkelijkste als je een routine opbouwt en een vaste en rustige werkplek hebt.
Is examenbegeleiding iets voor jou?
Klinkt bovenstaande leuk, maar weet je van jezelf dat je het erg lastig vindt om je aan de planning te houden? Kom dan examenbegeleiding bij Maltha studiecoaching volgen, zodat je een rustige plek en fijne begeleiding hebt om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je eindexamens! Wij zitten in Bilthoven, Zeist en hartje Utrecht.
Misschien zijn deze artikelen ook interessant
eindexamenseindexamenplanningmaken