Zelfverzekerd het eindexamen in: hoe doe je dat?

Zelfverzekerd het eindexamen in: hoe doe je dat?

Door: Maltha studiecoaching op 21 apr 2021

Het eindexamen, het eindstation van de middelbare school en een belangrijke opstap naar de toekomst. Voor veel leerlingen is de eindexamen periode natuurlijk ontzettend spannend. Hoe kun je er toch voor zorgen dat je zo zelfverzekerd mogelijk het eindexamen in gaat? In dit artikel geef ik je een paar praktische tips om het eindexamen goed voorbereid en zelfverzekerd in te gaan en door te komen.

Oefenen voor je examens

In de voorbereidingen naar het eindexamen toe is het belangrijk dat je een goede planning maakt, waarin je genoeg leertijd en oefentijd inplant voor alle eindexamenvakken. Het is vooral goed om te oefenen met eindexamenopdrachten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld examenbundels aanschaffen per vak. In deze bundels staan de onderwerpen per vak en de bijbehorende opdrachten geordend. Zo kun je extra veel oefenen met onderdelen van een vak waar je nog moeite mee hebt. Je kunt ook oefenen met hele examens op examenblad.nl. Op deze manier kun je oefenen met volledige eindexamens en de tijdsdruk die hierbij komt kijken.

Maak een examenplanning

Het is ook heel belangrijk dat je je aan de examenplanning houdt. Ook als je bepaalde onderdelen van een vak nog heel moeilijk vindt, ga dan toch door met je planning. Het is goed om aan het einde nog tijd in te plannen voor moeilijke onderdelen van vakken die je nog niet goed beheerst. Op deze manier voorkom je dat je te weinig aandacht besteedt aan de laatst geplande vakken.

Ontspannen tussendoor

Plan tijdens de voorbereidingen, maar ook in de eindexamenperiode zelf, voldoende tijd in om te kunnen ontspannen. Ga daarom als afwisseling van het leren en oefenen lekker sporten, wandelen, muziek luisteren, of wat jij dan ook leuk vindt om te doen. Dit zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en daardoor ook effectiever leert. Daarnaast zit je over het algemeen lekkerder in je vel als je tussendoor ontspant, en dit kan natuurlijk ook weer een positieve invloed hebben op je prestaties.

Zorg goed voor jezelf

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je vlak voor en tijdens het examen goed voor jezelf zorgt. Neem voldoende nachtrust. Sta niet eerder op voor een eindexamen om nog te leren en ga elkaar niet overhoren vlak voor een examen. Op dat moment kun je er niks meer aan veranderen en dit zorgt alleen maar voor onnodige stress wat van invloed kan zijn op je prestaties.

Ben je op zoek naar examentraining 1 op 1 in regio Utrecht? Dan helpen wij van Maltha studiecoaching je graag verder met examentraining. Ervaar de 1 op 1 examentraining met een deskundige vakdocent. 

Heb je een vraag? Stel deze hier!


eindexamen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht