Executieve functies heeft iedereen, ook jij!

Executieve functies heeft iedereen, ook jij!

Door: Maltha studiecoaching op 16 dec 2022

Zonder dat we het bewust door hebben, gebruiken we dagelijks onze executieve functies. Kan jij bijvoorbeeld in de klas netjes op jouw beurt wachten? En lukt het jou om de informatie die wordt uitgelegd in de klas te onthouden? Of vind je het soms juist lastig om de aanwijzingen van jouw sporttrainer op te volgen? In deze blog geven we je uitleg over waarom er in deze situaties een beroep wordt gedaan op de executieve functies. Daarnaast lees je in deze blog ook over de mogelijkheden binnen de Orthopedagogische Praktijk Maltha om leerlingen te begeleiden op het gebied van executieve functies.

Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn uitvoerende functies van de hersenen en geven doelgericht vorm aan jouw gedrag. Aangezien onze hersenen een belangrijke rol spelen, spreken we bij executieve functies van cognitieve, neurologische of mentale processen. Vanaf zeer jonge leeftijd komt de ontwikkeling van de executieve functies op gang. De executieve functies zorgen ervoor dat je zelf verantwoordelijk bent om jouw gedrag te controleren, reguleren en aan te sturen. Daardoor ben je in staat om te wachten op jouw beurt, informatie te onthouden en aanwijzingen op te volgen. Ook zijn we door onze executieve functies in staat om te plannen, na te denken voordat we iets doen, informatie op te slaan, aandacht vast te houden en onze emoties en motivatie te reguleren. Volgens twee onderzoekers, Richard Guare en Peg Dawson, zijn er elf executieve functies die er samen voor zorgen dat jij de baas bent over jouw gedrag en doelgericht weet te handelen in bepaalde situaties:

 • Planning/prioriteiten stellen
 • Organisatie
 • Werkgeheugen
 • Timemanagement
 • Metacognitie
 • Reactie-inhibitie
 • Emotieregulatie
 • Volgehouden aandacht
 • Taakinitiatie
 • Flexibiliteit
 • Doelgericht doorzettingsvermogen

Waarom zijn executieve functies belangrijk?

Executieve functies zijn erg belangrijk om in bepaalde situaties op een optimale manier te presteren. Hierbij kun je denken aan situaties op school waarbij er dagelijks een beroep wordt gedaan op het werkgeheugen. Deze executieve functie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de informatie die verteld wordt ook wordt opgeslagen in het geheugen. Ook wordt er op de middelbare school vanuit gegaan dat leerlingen de executieve vaardigheden beheersen om te kunnen plannen. Deze executieve functie stelt de leerling in staat om een plan te bedenken om doelen te behalen en taken af te ronden.

Verder worden er bij verschillende beroepen verschillende executieve functies verwacht. Zo is het voor een leidinggevende van belang om te beschikken over executieve vaardigheden die hem of haar in staat stellen om te kunnen organiseren en zich flexibel op te stellen tijdens veranderende omstandigheden. Van een professionele sporter wordt verwacht dat hij of zij executieve vaardigheden kan inzetten om persoonlijke doelen te formuleren en te realiseren. Van jong tot oud wordt er dus een beroep gedaan op onze executieve functies en vaardigheden.

Hoe kan ik mijn executieve functies versterken?

Een goede ontwikkeling van de effectieve functies is van groot belang om met dagelijkse verwachtingen en eisen om te kunnen gaan. Wanneer de executieve functies onderontwikkeld zijn, kan dit een kind zowel op school als daarbuiten beïnvloeden. Het stimuleren van de ontwikkeling van de executieve functies is dus van belang voor successen tijdens dagelijkse activiteiten en situaties, waaronder spelen, leren en socialiseren. 

Heeft uw kind of heb jij zelf behoefte om jouw executieve vaardigheden te versterken? Onze Orthopedagogische Praktijk Maltha heeft ervaren orthopedagogen en kind- en jeugdpsychologen in dienst welke uw kind/jou graag te hulp staan. Klik hier voor meer informatie over onze studiecoaching.

Bent u geïnteresseerd in onze studiecoaching? Wij staan voor uw kind klaar! Vragen of aanmelden? U kunt zowel mailen naar info@malthastudiecoaching.nl als bellen naar 030-2293579.


Executievefunctiesmalthastudiecoaching
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht