Tips voor leerlingen met ADHD: hoe kun je het beste leren?

Tips voor leerlingen met ADHD: hoe kun je het beste leren?

Door: Maltha studiecoaching op 25 apr 2018

Tegenwoordig kent bijna iedereen wel iemand die gediagnosticeerd is met ADHD. Ongeveer 3% van alle schoolgaande leerlingen heeft deze diagnose, waarbij het ongeveer 3 keer vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes. ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder en wordt gekenmerkt door hyperactiviteit en door het moeite hebben met het vasthouden van de aandacht / concentratie. Dat betekent dat leerlingen met ADHD vaak snel van de hak op de tak gaan; voor hun beurt praten en snel afgeleid zijn.

Je kunt dus wel begrijpen dat het voor leerlingen met ADHD een extra uitdaging is om goed te studeren. Hierbij daarom wat tips.

1. Structureer!
Probeer elke dag na school je agenda bij te werken. Zet bijvoorbeeld een wekker in je telefoon, zodat je dit niet vergeet. Kijk in Magister en in je schriften en vul met die informatie je agenda aan. Zo weet je precies wat je de komende dagen moet doen. Plan vervolgens je werk in, waarbij je begint met het leerwerk, waarna je het huiswerk gaat maken. Begin met de moeilijke vakken; aan het begin heb je nog de meeste concentratie.

2. Maak enkelvoudige opdrachten
Het heeft niet veel zin om allerlei taken door elkaar te gaan doen. Leerlingen met ADHD hebben echter vaak de neiging om van het ene vak ineens over te gaan op het andere vak. Ze doen vaak dingen tegelijkertijd, terwijl dit het studeren niet bevordert. Schrijf dus duidelijk op je dagplanning wat je eerst gaat doen en wat je erna gaat doen.

3. Maak individuele opdrachten
Probeer zoveel mogelijk zelfstandig te werken. Vanwege het feit dat leerlingen met ADHD snel zijn afgeleid, kan het voorkomen dat ze meer op zichzelf en hun afleidingen gericht zijn dan op het bewerkstelligen van een goede samenwerking.

4. Houd voldoende pauze
Voor iedereen is het lastig om lang geconcentreerd bezig te zijn aan een taak – voor iemand met ADHD helemaal! Spreek dus met jezelf af wanneer en hoelang je pauze mag hebben. Doe dit bijvoorbeeld na een bepaalde taak.

5. Belonen werkt beter dan straffen
Je mag jezelf gerust belonen na een dag hard werken, bijvoorbeeld wanneer je alle taken van je dagplanning af hebt! Ga je lievelingsspel spelen; ga met vrienden / vriendinnen afspreken; etc. Dit zorgt ook weer voor motivatie om de volgende keer goed aan de slag te gaan.

Contact?

Heb je hier nog vragen over of wil je meer informatie (bijvoorbeeld over onze gestructureerde vormen van begeleiding)? Neem dan gerust contact met ons op!

Misschien zijn deze artikelen ook interessant:


adhd
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht