Zelfstudie, hoe pak ik dat aan?

Door: Maltha studiecoaching op 6 dec 2016

Vanaf het begin van de middelbare schooltijd moet iedereen er aan geloven: zelfstudie. Waar de stof gedurende de basisschoolperiode voornamelijk tijdens de lessen wordt behandeld, moet er op de middelbare school ook thuis gewerkt worden. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Hoe krijg je het voor elkaar om alles op tijd af te krijgen en hoe kun je ervoor zorgen dat het ook van goede kwaliteit is?

Plannen

Ten eerste: plannen! Door elke dag voor jezelf een planning te maken met wat je die dag precies voor welk vak moet gaan doen, kun je al inschatten hoe lang je er ongeveer mee bezig zal zijn. Daarbij wordt gelijk inzichtelijk hoeveel tijd dus ook voor andere activiteiten vrijgehouden kan worden. Start met het leerwerk voor de volgende dag, maak vervolgens het maakwerk voor de volgende dag, om tot slot de toetsen van de komende vijf werkdagen te leren. De concentratie is aan het begin beter dan aan het einde van de dag. Let bij het maken en leren van huiswerk ook op de moeilijkheidsgraad van de vakken: moeilijke vakken vergen veel concentratie, dus maak deze zo vroeg mogelijk. Heb je moeite om je aan je planningen te houden? Check dan eerst of je wel realistische planningen maakt. Merk je dat je regelmatig te weinig tijd per vak inplant, dan is het logisch dat je het werk niet afkrijgt. Houd rekening met pauzes en overige activiteiten (zoals sport). Heb je moeite om je tot de planning aan te zetten? Stel dan een leuke beloning voor jezelf in het vooruitzicht. Als je direct begint, ben je ook eerder klaar en kun je bijvoorbeeld iets leuks (beloning) gaan doen. Zorg er dus voor dat je niet te veel uitstelt! Wil je meer weten over plannen? Lees dan onze blogs over het goed kunnen inplannen van je huiswerk.

Praktische tips

Daarnaast zijn er nog enkele praktische tips. Tegenwoordig studeert elke leerling met zijn of haar telefoon bij de hand. Leg deze eens voor een langere tijd weg. Geef hem bijvoorbeeld aan je ouders, of zet je WiFi uit. Op die manier ga je effectiever aan het werk. Zorg ook dat andere afleidingen beperkt worden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat niemand jou stoort, houd je bureau opgeruimd, orden je leerstof en zorg dat je agenda netjes is. Daarnaast is het belangrijk dat je uitgerust bent, en dat er voldoende licht en een juiste temperatuur in je ruimte is. Voldoende rust en pauzes zijn ook cruciaal. Merk je dat je concentratie wegzakt? Neem dan een pauze, zodat je erna weer goed aan de slag kan gaan.

Aan de slag met de stof

Bovendien is het aan te raden om actief met de stof aan de slag te gaan. Maak er bijvoorbeeld een samenvatting of mindmap van. Of maak wat oefeningen of vertel jezelf eens hardop wat je nu precies gelezen / geleerd hebt. Bedenk vervolgens wat je nog niet helemaal begrijpt, zodat je dat later kan opzoeken of kan navragen. Zorg er dus voor dat je op tijd begint (zie de alinea over het plannen), zodat je ook genoeg tijd hebt om onduidelijkheden na te vragen.

Overhoren

Daarnaast is het cruciaal dat je jezelf overhoort (of laat overhoren) – zeker bij toetsen. Je kan jezelf overhoren door bijvoorbeeld online woordjes te oefenen en oefeningen (zoals zelftoetsen) te maken. Met name toetsen uit schoolboeken of toetsen van de docent zijn goede manieren om de stof te overhoren: deze toetsen zullen het meest overeenkomen met de daadwerkelijke toets. Ben je een examenleerling, dan zijn examenbundels bij uitstek geschikte middelen om jezelf te overhoren.

Controleren!

Tot slot: controleer elke dag of je al je huiswerk hebt gemaakt. Let hierbij dus op of je genoeg hebt geleerd voor de toetsen die eraan komen. Heb je nog vragen over zelfstudie, of wil je graag hulp hierbij? Neem dan gerust contact met ons op!


zelfstudie* = verplicht