Motivatie, hoe kom je eraan?

Motivatie, hoe kom je eraan?

Door: Maltha studiecoaching op 10 nov 2015

Motivatie…wat is dat eigenlijk precies? En als het lijkt te ontbreken, wat kun je dan doen? Regelmatig wordt over leerlingen gezegd dat ze niet gemotiveerd zijn, met als gevolg dat schoolresultaten achterblijven.

Dit werkt uiteraard voor niemand motiverend. Wat kun je doen om die negatieve spiraal te doorbreken?

Wat is motivatie

Motivatie betekent letterlijk beweegreden. Het is de reden waarom je iets doet. Motivatie bestaat uit twee delen, intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is motivatie die vanuit jezelf komt. Je doet iets omdat je het zelf wilt, het gaat om het bereiken van een doel. Wanneer je de koppeling maakt naar het leren of studeren, gaat het bij deze vorm van motivatie om het interessant vinden van de stof. Je wilt meer weten over de stof of je wilt goede cijfers halen. De beloning voor het leren is dan meer kennis over het onderwerp. Deze motivatie helpt om beter en makkelijker te werken, omdat je het voor jezelf doet. Extrinsieke motivatie is motivatie die van buitenaf komt. Hierbij gaat het bij het studeren niet omdat je het voor jezelf doet, maar bijvoorbeeld voor je ouders, of voor een nieuwe IPhone die je krijgt als je cijfers goed zijn. De beloning voor het leren is dan geen ruzie met ouders krijgen of het krijgen van een mooi cadeau.

Belang van motivatie

Wanneer je ergens voor gemotiveerd bent is het makkelijker je hier voor in te zetten. Je vindt iets minder vervelend om te doen, wanneer je weet waarvoor je het doet. Dit zal voor iedereen herkenbaar zijn. Ook zal de tijd sneller voorbij lijken te gaan als je iets met motivatie doet.

Pubers en motivatie

Voor veel pubers geldt dat er wel wat leukers te doen is dan naar school te gaan, laat staan om huiswerk te maken. Motivatie vinden om je best te (blijven) doen op school is voor veel pubers een behoorlijke opgave. Pubers lijken met name gemotiveerd voor de korte termijn en zien (nog) minder het belang van bijvoorbeeld goede cijfers op de langere termijn. De keuze voor iets gezelligs doen met vrienden of toch maar aan je huiswerk, is dan snel gemaakt.

Tips voor het vergroten van motivatie

Wanneer iemand merkt dat de manier van werken een positief effect heeft, zal de motivatie vergroot worden, maar wat kan helpen motivatie ergens voor te krijgen?

- Manier van werken controleren. Op het moment dat je een goede manier hebt ontwikkeld en iets terugkrijgt voor de energie die je erin stopt, zal je voortaan meer onbewust gemotiveerd zijn.
- Belangstelling voor een onderwerp opwekken. Bij sommige onderwerpen gaat dit automatisch, maar als dit ontbreekt, zoek dan extra informatie op, stel vragen, bekijk filmpjes.
- Overzicht kwijt en niet meer weten waar te beginnen? Ook niet echt motiverend…. Maak het werk overzichtelijk en behapbaar. Maak een planning en ga stap voor stap te werk. En vergeet hierbij niet om ook momenten van ontspanning in te plannen (pauze, sporten, afspreken met vrienden)!
- Samen met de leerling gericht naar de toekomst kijken. Waarom is het belangrijk nu al een goed studieritme op te bouwen en je best te doen? Wat interesseert iemand, welke studie of beroepsrichting past bij iemand? Weten welke richting je later op wilt en op kan, helpt om gemotiveerd te werken. Een studiekeuze onderzoek kan helpen om hierover meer duidelijkheid te krijgen. Wij van de Orthopedagogische Praktijk Maltha kunnen u en uw kind altijd helpen.


motivatie
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht