Do's en don'ts tijdens de toetsweek

Do's en don'ts tijdens de toetsweek

Door: Maltha studiecoaching op 29 mei 2015

Alle leerlingen op de middelbare school hebben ermee te maken: de toetsweek. Het verschilt per school vanaf welke klas je een toetsweek hebt en hoe vaak dit per jaar voorkomt.

Tijdens de toetsweek maak je in korte tijd veel toetsen, wat nog wel eens voor flink wat stress kan zorgen. Om deze stress te beperken en goed voorbereid op de toets te verschijnen, kan je de volgende aantal do’s en don’ts goed gebruiken!

Een goed begin…

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: “een goed begin is het halve werk”. Het leren voor toetsen doe je niet alleen in de week voor of (juist niet!) tijdens de toetsweek, maar gedurende de hele periode. Dit betekent: goed opletten en aantekeningen maken in de les en je huiswerk goed bijhouden. Zo verwerk je de stof ook goed.  Je voorkomt dat je gaat achterlopen én je voorkomt dat je daardoor vlak voor de toetsweek alle stof in één keer zou moeten doornemen.

Als je al het huiswerk goed hebt bijgehouden, kun je het beste twee weken van tevoren beginnen met leren. Zo heb je genoeg tijd om alle stof aandachtig door te nemen zonder in de stress te raken. Maak een schema waarin je al je voorbereidingen zet. Door het op te schrijven, wordt het tastbaar en is het makkelijker om je eraan te houden. Denk daarbij ook aan de verschillende manieren van leren. Begin met het goed begrijpen van de stof, maak samenvattingen of mindmaps. Moet je woordjes leren? Dan wordt het juist vooral stampen. Heb je een wiskundetoets? Dan is het juist belangrijk om veel oefenopgaven te maken. Tot slot geldt: herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Heb je een deel geleerd? Herhaal dan dat deel de volgende dag, zodat je alle stof ‘actief’ houdt in je geheugen. Reserveer de laatste dag voor de toets altijd om alle stof nog eens te herhalen.

Leeromgeving

Wanneer je gaat leren, zorg dan voor een rustige en opgeruimde leeromgeving. Je hebt zelf vast wel gemerkt dat het niet handig is om te leren terwijl je broertje een spelletje speelt of je zus televisie kijkt. Zorg er dus voor dat je op je eigen kamer of in een andere rustige ruimte gaat leren, zodat je je goed kunt concentreren. Daarnaast werkt het prettig om aan een opgeruimd bureau te werken. Je zult zien dat je veel effectiever aan de slag gaat zonder afleiding om je heen! Tot slot zijn er een aantal elektronische devices die je behoorlijk kunnen afleiden van je schoolwerk. Denk maar aan je computer, mobiel of je PS 4. Houd deze spullen dan ook tijdens het leren uit de buurt! Je zult merken dat je je beter kunt focussen op je schoolwerk als je niet de hele tijd je mobieltje hoort trillen. Spreek met jezelf een tijd af wanneer je wel op je mobiel mag kijken. Bijvoorbeeld eerst anderhalf uur aan het werk en dan vijf minuten op je mobiel kijken. Dan heb je iets om naartoe te werken; dit werkt goed als beloning voor al je harde werken!

Na inspanning, tijd voor ontspanning

In de aanloop naar de toetsweek is er maar één ding waar je aan kunt denken: leren, leren, leren. Toch is het erg belangrijk om naast het leren tijd te maken voor ontspanning. Zorg ervoor dat je in je schema ook tijd inbouwt voor pauzes. Ga bijvoorbeeld eerst 1,5 uur aan het werk en hou daarna een kwartier pauze. Zorg er wel voor dat je ook echt een kwartier pauze houdt en niet langer, hoe verleidelijk het ook is! Sommige leerlingen zijn geneigd om alles opzij te zetten om alleen maar te leren. Toch is het belangrijk om tijd vrij te maken voor je gewone buitenschoolse activiteiten, zoals sporten. Het haalt je even uit je ‘leermodus’ en maakt je weer fris om verder te leren. Zorg tot slot voor een goede nachtrust. Om overdag goed te kunnen leren, is het belangrijk om genoeg te slapen. Bovendien verwerk je in je slaap alles wat je leert, dus: sweet dreams!

Aan de hand van deze do’s and don’ts wordt de toetsweek hopelijk een stuk makkelijker! Mocht je nog steeds moeite hebben met de toetsweek of vind je het lastig om een planning te maken? Bij Maltha studiecoaching kunnen we je individueel helpen met het plannen en aanpakken van je schooltaken. Neem dus gerust contact met ons op!

Lees ook eens de volgende blog artikelen:


toetsweektoetsen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht