Hoe maak je een planning

Hoe maak je een planning

Door: Maltha studiecoaching op 25 mrt 2014

Op de middelbare school komt er ontzettend veel op je af. Voor alle verschillende vakken huiswerk maken en leren en daarnaast ook nog een berg toetsen waar je u tegen zegt! Hierdoor zie je door de bomen het bos niet meer. Met als gevolg een gevoel van stress en slechte resultaten. De oplossing? Goed plannen! Maar waarom is dat nu eigenlijk het sleutelwoord? En hoe doe je dat dan in de praktijk?

Het nut van plannen

Huiswerk is bedoeld om de leerstof beter te kunnen beheersen. Om bepaalde stof goed te begrijpen en te onthouden, zodat je het op kunt roepen zodra je het nodig hebt, zul je er veel mee bezig moeten zijn. Dit gebeurt door de leerstof te lezen, te bestuderen en te leren. Daarnaast zul je veel moeten oefenen om het geleerde toe te kunnen passen. Ieder jaar moet je een bepaalde hoeveelheid stof leren per vak. Dit wordt netjes verdeeld over het hele schooljaar. De dingen die je in de les te horen krijgt, worden op verschillende manieren getoetst. Je krijgt bijvoorbeeld schriftelijke overhoringen, repetities en mondelinge overhoringen, maar ook presentaties en werkstukken op. De beste manier om op tijd je huiswerk te maken en je voor te bereiden is door te plannen. Plannen helpt je om overzicht te krijgen van wat je allemaal moet doen per week en per dag. Op die manier krijg je alles op tijd af en heb je de meeste kans op goede resultaten.

Wat moet je allemaal plannen?

Op school is het jaar verdeeld in periodes, na afloop van zo’n periode krijg je je rapport. Bijna elke school heeft in het jaar één of enkele toetsweken. In die week krijg je voor verschillende vakken toetsen; soms wel twee of meer per dag. Het is belangrijk dat je op tijd begint met leren voor al die toetsen, want je kunt natuurlijk niet op één dag drie toetsen leren! Maar ook als je geen toetsweek hebt, valt er veel te plannen, zoals normaal huiswerk, toetsen leren, werkstukken maken of boeken lezen. Vooruit denken is daarbij lastig, maar wel heel belangrijk!

De valkuilen van het plannen

Op de middelbare school moet je dus heel veel zaken en taken inplannen. Plannen kan een hele uitdaging zijn, maar oefening baart kunst. Let er bij het plannen in elk geval op, dat je al in de les zoveel mogelijk uitvoert, zodat er zo min mogelijk werk als huiswerk overblijft. Probeer taken niet te onderschatten, denk dus niet te snel dat iets minder tijd kost dan het in werkelijkheid kost. Je kan beter iets teveel tijd ergens voor uittrekken, zodat het uiteindelijk meevalt, dan dat je er opeens achterkomt dat je in tijdnood komt.

Het gebruik van de agenda

Het is heel belangrijk om je agenda goed en duidelijk in te vullen. Je agenda is eigenlijk je plaatsvervangend geheugen. Het goed invullen van je agenda zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en precies weet wat wanneer af moet zijn. Noteer alles kort en krachtig, netjes en met afkortingen. Schrijf toetsen in een afwijkende kleur, zodat ze lekker opvallen en je in één oogopslag ziet wat je te wachten staat in de komende week.

Maak een dagplanning

Een dagplanning is een takenlijst, waarbij je alle taken van de dag overzichtelijk op een rijtje zet. Daarbij moet je nadenken hoeveel tijd je voor elke taak nodig hebt en wat je precies moet doen. Door het maken van een dagplanning krijg je grip op je taken en kan je precies zien wat je gaat doen die dag en hoeveel tijd je er mee kwijt bent.

Zo is het verstandig om altijd te beginnen met een toets van de volgende dag. Ook kun je beter geen twee vreemde talen direct achter elkaar leren. Maar noteer op je dagplanning niet alleen zaken die de volgende dag al af moeten zijn! Leer ook zeker alvast een klein stukje voor toetsen, die je later in de week nog hebt.

Het plannen van je schoolwerk

Om goed te kunnen plannen, moet je in ieder geval precies weten wat je moet doen en wanneer het af moet zijn. Het kan zijn dat je studiewijzers voor een vak gekregen hebt of je hebt huiswerk opgekregen in de klas en in je agenda genoteerd. Met deze informatie en opgegeven toetsen maak je een dagplanning. Zo krijg je een goed overzicht van wat je naast je gewone huiswerk nog allemaal moet voorbereiden en bereid je je zo goed mogelijk voor op de SO of repetitie. Alleen op deze manier geef je jezelf de grootste kans op voldoendes. Je weet dan ook dat als je het een dag overslaat, je in tijdnood zal komen. Het lijkt er vaak op dat je zeeën van tijd hebt, maar hoeveel tijd heb je nu werkelijk? Gaat er misschien nog tijd af omdat je moet sporten of omdat je oma die week jarig is? Kijk daar dus heel kritisch naar!

Plannen in de puberteit

Op de middelbare school kom je in de puberteit. De puberteit wordt veroorzaakt door hormonen, die in heel je lichaam voor veranderingen zorgen. De puberteit is daarom een bijzondere periode, maar brengt ook wat onhandige kenmerken met zich mee. Al de hormonale veranderingen hebben ook gevolgen voor je schoolprestaties, want je emoties, je sociale gedrag en je cognitieve vaardigheden (denkvaardigheden) worden erdoor beïnvloed.. 
In de puberteit vinden er grote veranderingen in de hersenen plaats.
 
Tijdens de puberteit groeien je hersenen nog en het deel dat je in staat stelt om te plannen is nog niet helemaal af. Als je moeite hebt met plannen, is dit dus heel normaal. Ook is het puberbrein nog niet in staat om vooruit te kijken, daardoor overzie je vaak de gevolgen van je acties op lange termijn niet. Hierdoor heb je bijvoorbeeld de neiging meer op de korte termijn te denken dan op de lange termijn. Je zult daardoor veel liever eerst met je vrienden wat leuks gaan ondernemen en pas ’s avonds laat aan het leren van je toets te beginnen. En dat gaat dan ten koste van de kwaliteit!

Het is dus duidelijk dat goed kunnen plannen op de middelbare school van groot belang is. Niet alleen voor goede schoolresultaten, maar ook om een ontspannen gevoel te houden. Door goed te plannen lukt het je om leerstof in kleine stukjes en met voldoende herhaling te leren, waardoor je beter presteert op toetsen. Maar ook zorgt het ervoor dat je voldoende tijd overhoudt voor leuke activiteiten, zoals sporten, muziek en feestjes. Hierdoor heb je een fijne tijd op de middelbare school en zit je niet ’s avonds laat nog te leren met een gestrest gevoel. Heel veel succes met het plannen van al je schoolwerk!

Hoe plan jij je schoolwerk? Mocht je hier hulp bij nodig hebben, kijk ook eens op onze website!

Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou?


planningmakenhuiswerkdagplanningagenda
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht