Is huiswerkbegeleiding of bijles beter voor mijn kind?

huiswerkbegeleiding of bijles

Door: Maltha studiecoaching op 17 jan 2015

Het zit even tegen op school, de cijfers wat minder goed, het maken van huiswerk kost veel tijd, het plezier in school neemt af… Elke leerling (en dus ook de ouders) maken het wel een keertje mee.

Wat kun je eraan doen om het plezier in school weer terug te krijgen, leren wat leuker te maken en te zorgen dat het begrip van de stof groter wordt, met als uiteindelijke doel het halen van betere cijfers? Als het een langere periode of bij een bepaald vak niet goed lukt, kun je kiezen voor een vorm van externe begeleiding, bijvoorbeeld in de vorm van bijles of huiswerkbegeleiding. Wanneer is het zinvol om een vakgerichte bijles in te zetten, of wanneer is huiswerkbegeleiding toch een meer geschikte optie? Hieronder worden beide vormen van begeleiding nader bekeken en toegelicht.

Bijles

Een vakgerichte bijles is een privéles die inhoudelijk ondersteuning biedt bij een bepaald vak. Wanneer je structureel moeite hebt met een bepaald vak, kun je er voor kiezen om in één vak bijles te volgen. Als wiskunde bijvoorbeeld je grootste struikelblok is en je tijdens het maken van je huiswerk tegen moeilijkheden aanloopt, is het een slimme keuze om, in ieder geval voor een bepaalde periode, extra hulp in te schakelen. Bijlessen kun je volgen voor elk vak en op elk niveau. Het kan je net die extra uitleg geven die je op school mist, waardoor je de stof beter begrijpt, beter door je huiswerk heen komt en beter voorbereid een toets in gaat.

Huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding is een intensieve vorm van begeleiding. Je maakt dan op verschillende dagen in de week je huiswerk op een instituut. Naast het maken van je huiswerk gaat een belangrijk deel uit naar het leren studeren zelf. Het op tijd beginnen met voorbereiden van toetsen en het maken van een gedegen planning zijn hier voorbeelden van. Er kijkt iemand met je mee hoe je leert en geeft je adviezen over hoe je effectief gebruik kunt maken van je tijd en je op een juiste manier leert studeren. Wanneer je huiswerk af is en je alle toetsen hebt geleerd, word je door je studiecoach overhoord. Heb je voor bepaalde vakken nog een achterstand, dan kun je deze vakken bijwerken door middel van extra opdrachten en zelfstudie. Als alles af is en gecontroleerd, ga je met een opgeruimd gevoel (en je tas al ingepakt voor de volgende schooldag) naar huis en is er tijd voor ontspanning. Doelstelling van huiswerkbegeleiding is dat je uiteindelijk weer zelfstandig kunt studeren.

Huiswerkbegeleiding of bijles?

Huiswerkbegeleiding is een meer intensieve vorm van begeleiding dan bijles voor een bepaald vak. Tijdens bijles wordt de materie van een vak uitgelegd, doorgesproken en geoefend. Na een relatief korte tijdsduur (bijvoorbeeld een uur per week), is het de bedoeling dat je thuis verder gaat met huiswerk maken en het voorbereiden van je overige schoolwerk. Wanneer je alleen moeite hebt met een bepaald vak of bepaalde vakken, kan bijles goed volstaan. Echter, wanneer je nooit geleerd hebt om te leren, moeite hebt je schoolwerk bij te houden, je op meerdere fronten tegenvallend scoort, is huiswerkbegeleiding beter geschikt. Ook is een combinatie van beide mogelijk (en wenselijk of zelfs noodzakelijk) om tot het gewenste resultaat te komen en het beste uit jezelf te halen. 

Op Maltha studiecoaching geven ze al ruim 34 jaar zowel professionele huiswerkbegeleiding én bijlessen. Dus wil jij je aanmelden, ga naar het inschrijfformulier!

Misschien zijn deze artikelen ook interessant:


huiswerbegeleidingplannenbijles
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht