Behoud je studieritme tijdens de vakantie

Behoud je studieritme tijdens de vakantie

Door: Maltha studiecoaching op 7 jun 2014

Bij het woord vakantie denk je nu niet meteen aan het woord studeren. Maar het is wel degelijk belangrijk om je studieritme niet te verliezen tijdens en na je vakantie. Nu klinkt vakantie je vast goed in de oren, maar wat doe je met al het huiswerk en de toetsen die op de planning staan voor na de vakantie?

Het is verleidelijk om niets te doen, al je boeken in de hoek van je kamer te gooien en vooral leuke dingen te gaan doen. Maar in je studieritme blijven helpt je uiteindelijk meer!

Is het wel verstandig om niet te studeren in de vakantie?

Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Je kunt beter je schoolwerk bijhouden in de vakantie en zo je studieritme behouden. Als je dat goed doet, kost het je minder energie om na de vakantie er weer in te komen en hoef je niet diep in je geheugen te graven naar alle formules, theorieën en woordjes. Daarom kun je beter zorgen voor een goede combinatie van schoolwerk en leuke dingen ondernemen in de vakantie. Hoe kun je dit bereiken? 

Onze vijf studietips voor jou!

1) Maak een vakantieplanning. Maak een schema van maandag tot en met vrijdag, zet de data en tijden erbij en noteer per vak wat je wilt gaan leren en maken. Houd hierbij rekening met de dagjes weg/ verjaardagen/ logeerpartijen etc. die op de planning staan.

2) Begin vijf dagen van te voren met leren voor een toets. Dan hoef je iedere dag maar een stukje te leren. Zo houd je nog voldoende tijd over voor de leuke activiteiten! Let op! Vergeet de geleerde stof niet te herhalen. Bijvoorbeeld: Op dinsdag leer en maak je wat op je planning staat genoteerd en herhaal je wat je op maandag hebt geleerd.

3) Neem voldoende pauzes. Noteer in je vakantieplanning wanneer je pauze gaat houden. Dit motiveert je om extra hard huiswerk te maken, zodat je in de pauze echt kunt ontspannen. Ga niet uren achter elkaar zitten te leren, want dan blijft de stof op gegeven moment niet meer goed hangen in je hoofd. Neem dus regelmatig pauze en houd je goed aan je vakantieplanning.

4) Werk aan je zwakke vakken. Het kan zijn dat je niet veel huiswerk hebt opgekregen voor na de vakantie. Bekijk dan eens goed je cijfers en bepaal welke vakken jij lastig vindt. Aan deze vakken kun je extra werken in de vakantie door bijvoorbeeld een samenvatting, mindmap of extra oefenopdrachten te maken.

5) Slaap voldoende en neem ook de tijd om leuke activiteiten te doen. Het is verstandig om in de vakantie goed uit te rusten en te slapen. Ga dus niet huiswerk maken en leren tot ’s avonds laat. Zorg dat je voldoende ontspannende momenten hebt en onderneem ook leuke activiteiten. Zo kun je na de vakantie weer met frisse moed en nieuwe energie aan de slag.

Het is dus erg slim om in de vakantie te studeren. Zo blijf je in je studieritme en kun je ook na de vakantie goede cijfers halen. En geen paniek, als je een goede planning maakt, dan blijft er echt genoeg tijd over voor de leuke dingen!

Heb jij nog aanvullende tips voor het behouden van je studieritme in de vakantie?

Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou:


studieritmedyslexievakantieplanning
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht