Waarom is een goede basis in taal en rekenen zo belangrijk?

Waarom is een goede basis in taal en rekenen zo belangrijk?

Door: Maltha studiecoaching op 11 nov 2022

Nederlandse kinderen krijgen momenteel minder goed les in taal en rekenen in vergelijking met andere Europese landen. Veel leerlingen halen het streefniveau niet. De Onderwijsraad heeft op verzoek van de Tweede Kamer een advies opgesteld. In dit advies komt duidelijk naar voren dat de focus aanhoudend op taal en rekenen moet liggen in het onderwijs. Het is belangrijk dat schoolleiders en leraren de komende tijd geholpen worden om het taal- en rekenonderwijs op school te verbeteren.

Waarom is een goede basis taal- en rekenvaardigheden zo belangrijk?

Taal en rekenen worden ook wel de ‘basisvaardigheden’ genoemd. Dit komt voornamelijk omdat deze vaardigheden nodig zijn om je te kunnen ontwikkelen en handhaven in de maatschappij. Wanneer taal en rekenen niet goed aangeleerd zijn, dan zal het lastig worden om goed in onze maatschappij te kunnen functioneren.  Daarnaast komen reken- en taalvaardigheden ook terug in de andere schoolvakken. Wanneer deze vaardigheden dus niet voldoende ontwikkeld zijn, kun je ook niet goed mee komen in de overige vakken die op school worden aangeboden.

Wat kun je zelf doen om een stevige basis te creëren in taal- en rekenvaardigheden?

Het is natuurlijk onwijs belangrijk dat de taal- en rekenlessen kwalitatief beter worden en dat hier meer tijd aan besteed wordt op school. Maar je kunt zelf ook van alles doen om taal- en rekenvaardigheden te verbeteren. Ten eerste is het belangrijk om ook thuis te lezen. Kies een boek uit die jouw interesse wekt en lees elke dag een klein stukje, ook al zijn het maar vijf minuutjes. Dit zorgt er voor dat jouw leesvaardigheden op peil blijven. Taal- en rekenvaardigheden kunnen ook spelenderwijs aangeleerd worden. Online staan ontzettend veel spelletjes waarbij de taal- en rekenvaardigheden geoefend worden. Vaak vinden kinderen dit ook nog eens heel leuk om te doen!

Remedial Teaching

Is het erg lastig om thuis zelf extra te oefenen met taal- en rekenvaardigheden? Misschien kan Remedial Teaching dan uitkomst bieden. In deze vorm van begeleiding worden problemen op en leerachterstanden op verschillende leergebieden verholpen of voorkomen. Deze begeleiding vindt plaats in een individuele setting, waardoor het kind de aandacht krijgt die hij/zij nodig heeft. Bent u geïnteresseerd in deze vorm van begeleiding? Schrijf u dan in via de website of bel naar 030-2293579.

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant


rekenentaalremedialteaching
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht