Cito-Eindtoets

Cito-Eindtoets

Door: Maltha studiecoaching op 21 jan 2022

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: de cito eindtoets. Elke achtste groeper maakt deze toets. Maar waarom maken kinderen een eindtoets? Er wordt getest of het schooladvies van je juf of meester overeenkomt met wat je scoort. Bij deze eindtoets kun je laten zien wat je de afgelopen acht jaar hebt geleerd op de basisschool en welk niveau van de middelbare school bij jou past.

Alles lijkt namelijk af te hangen van je cito-score, maar dat is niet zo. De cito-toets is namelijk maar een momentopname. De periode waarin je je cito-eindtoets maakt, is voor iedereen een spannende tijd waarbij je veel druk kan ervaren. In deze blog krijg je tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op deze spannende periode.

Tips om je voor te bereiden op de Cito-eindtoets

  1. Bedenk je dat de cito-score geen bepalend advies is. Als je eindscore lager uitvalt dan jouw juf of meester heeft geadviseerd, betekent dat niet dat je ook op een lager niveau gaat op de middelbare school. De eindtoets kan je voorlopige advies niet naar beneden halen, maar hij een goede score kan je juf of meester het advies wel aanpassen naar een hoger advies.
  2. Echt oefenen voor de cito-eindtoets kan niet. Je kunt niet gaan oefenen met vragen, omdat op de cito-toets andere vragen gesteld zullen worden. Bovendien heb je al ruim acht jaar geoefend op de stof die je straks gaat krijgen. Waar je wel mee kunt oefenen, is de vraagstelling. Rekensommen worden bijvoorbeeld op de Cito-toets in een verhaalvorm gesteld. Als jij dit lastig vindt, kun je hier mee gaan oefenen thuis.
  3. Praat over je zenuwen met je ouders. Voor je ouders is dit ook een spannende periode. Je ouders kunnen je bijvoorbeeld helpen door ervoor te zorgen dat er thuis een ontspannen sfeer is, zodat je na school tot rust kunt komen. Zorg ervoor dat je genoeg slaap hebt en goed eet en drinkt.
  4. Je kunt ook kiezen om een Cito-training te doen. Je krijgt dan lessen waarin je oefent met bijvoorbeeld de vraagstelling, de tijdsdruk en je leert omgaan met je zenuwen. Je kunt ook extra gaan oefenen op bijvoorbeeld verhaalsommen bij rekenen als je dit lastig vindt. Cito-training wordt vaak gegeven door een professional die jou goed kan helpen bij de voorbereiding. Door een goede voorbereiding is het mogelijk om de stress te verminderen.
  5. Maak je geen zorgen, je cito-score is niet bindend. De uitkomst van de eindtoets bepaalt maar voor een deel naar welke middelbare school je gaat. De cito-score dient namelijk as onderbouwing voor het eindadvies van je juf of meester. Het advies van je juf of meester is leidend. Het komt vaak voor dat de score van je eindtoets overeenkomt met het advies, maar in sommige gevallen kan de score ook afwijken. Als jouw score lager is dan het advies van de juf of meester, is dat gelukkig niet zo erg. Het gegeven schooladvies blijft gelden. Bijstelling naar beneden mag niet, dat mag alleen naar boven als je een hoge score hebt behaald op de eindtoets.

Conclusie

Als je jezelf goed voorbereidt, zul je merken dat je veel minder gestrest bent! En nogmaals, maak je niet teveel druk om de uitslag. Het advies van je juf of meester telt het zwaarst mee.


Cito-Eindtoets
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht