Leerachterstand op de basisschool, wat te doen?

Leerachterstand op de basisschool, wat te doen?

Door: Maltha studiecoaching op 28 okt 2021

Een leerachterstand op de basisschool is door Corona helaas een feit geworden. Het gebeurd steeds vaker dat leerlingen niet helemaal mee kunnen komen met rekenen, lezen en/of taal. Perfect als uw kind behoort tot de gemiddelde leerling en hier geen last van heeft, maar wat kunt u doen als uw kind hier wel moeite mee heeft? Wij, van Maltha studiecoaching bestaan bijna 40 jaar en de afgelopen 2 jaar hebben we gezien dat ook leerlingen op de basisschool meer achterstanden krijgen. Maar geen nood, in dit blog geven wij u tips!

Wat is een leerachterstand?

Een leerachterstand is een achterstand die een leerling heeft op bijvoorbeeld rekenen, taal en of lezen ten opzichte van een gemiddelde leerling van dezelfde leeftijd. 

Als een leerling lager presteert dan dat je op basis van zijn capaciteiten verwacht, is er soms wel sprake van een leerachterstand. En door de Corona hebben we gemerkt dat de leerachterstanden ook groter zijn geworden of juist zijn ontstaan. 

Oorzaken leerachterstand

De oorzaak van een leerachterstand verschilt echt per kind. En dit kan bijvoorbeeld komen door onder andere:

  • De school van het kind: een kind krijgt niet goed les van de juf of meester of door het schoolsysteem
  • Het kind zelf: persoonlijkheid van het kind of de motivatie die het kind heeft
  • Externe factoren: bijvoorbeeld door de Corona. Kinderen waren hun vastigheid kwijt en hebben anders onderwijs gekregen dan op school

Signaleer vroeg

Dat een leerachterstand van invloed kan zijn op de verdere schoolcarrière van een kind, weten wij als geen ander na 40 jaar in het vak. En daarom vinden wij het zo belangrijk dat we er vroeg bij zijn bij de signalering van de leerachterstand bij het kind, zodat we er snel wat aan kunnen doen en het kind kunnen helpen. 

Wat nu: hoe pakken we de leerachterstand aan

U als ouder heeft een zesde zintuig en zal zeker merken als er iets niet goed loopt met uw kind op school. Of wellicht heeft de school/juf of meester het er al met u over gehad. 

Dan zijn er verschillende opties die u kunt doorlopen. Mocht er nu niet zeker zijn waardoor uw kind een leerachterstand heeft, kunt u ervoor kiezen een onderzoek te laten doen. Een onderzoek naar bijvoorbeeld: leerproblemen, of wellicht heeft uw kind dyslexie en loopt het achter op school, of moet er een motivatie onderzoek worden gedaan. Op deze manier kan worden gekeken waar het vandaan komt, de leerachterstand en kan er gericht een behandelplan worden gemaakt. 

Ook kan er gekeken worden of bijvoorbeeld Remedial Teaching kan worden gegeven, omdat uw kind moeite heeft met een specifiek vak. Op deze manier wordt de leerachterstand terug gebracht. 

Zoals u leest zijn er genoeg opties om wat aan de leerachterstand van uw kind te doen. Maltha studiecoaching bestaat al 40 jaar en kan uw kind met elke hulpvraag begeleiden, ook aan huis! 

 

 


Leerachterstandopdebasisschool,wattedoen?
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht