Hoe herken je faalangst bij je kind en wat kan je eraan doen?

Hoe herken je faalangst bij je kind en wat kan je eraan doen?

Door: Maltha studiecoaching op 3 jun 2021

Wat is faalangst? Faalangst is de angst om te falen. Dit kan in verschillende situaties voorkomen, zoals bij het sporten, op school of op werk. Doordat je kind bang is om te falen, is de kans groot dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, omdat hij of zij allerlei niet-helpende gedachtes heeft.

Deze gedachtes komen automatisch en geven je kind een negatief gevoel. Een niet-helpende gedachte is bijvoorbeeld: “Ik kan het toch niet” of “het lukt me nooit om een voldoende te halen”. Door deze niet-helpende gedachtes is de kans groot dat hij of zij ook daadwerkelijk faalt, dit fenomeen heet “selffulfilling prophecy”.

Heeft mijn kind last van faalangst?

Mensen die last hebben van faalangst hebben vaak een laag zelfbeeld, zijn perfectionistisch en zeer kritisch naar zichzelf. Daarnaast hebben zij dus allerlei niet-helpende gedachtes in hun hoofd. Soms wordt de faalangst zo erg dat iemand er ook lichamelijke klachten bij kan krijgen, zoals zweten, een verhoogde hartslag of een black-out. Maar ook misselijkheid en duizeligheid komen voor. Faalangst kan zich op twee verschillende manieren uiten. Sommige kinderen blokkeren en kunnen niet meer helder nadenken. Terwijl andere kinderen juist extra hard gaan werken, maar vervolgens lukt dit niet door de niet-helpende gedachtes. 

Wat kan je als ouder doen als je kind last heeft van faalangst?

  • Wees realistisch in de verwachtingen die je hebt van je kind
  • Maak de faalangst bespreekbaar en maak duidelijk dat fouten maken mag
  • Probeer het zelfvertrouwen van je kind te vergroten door juist te focussen op wat wel goed gaat in plaats van de dingen die niet goed gaan
  • Heb ook aandacht voor het proces, niet enkel het resultaat
  • Ga niet mee in het vermijden van situaties die faalangst oproepen
  • Probeer samen niet-helpende gedachtes om te zetten naar helpende gedachtes  
  • Maak kleinere en haalbare doelen en laat je kind zo succeservaringen opdoen. Vier deze succesmomenten ook
  • Leer je kind ontspannings- en concentratieoefeningen, zodat je kind weet wat hij of zij kan doen op het moment dat de faalangst opkomt

Faalangst is erg vervelend en het is lastig om uit de vicieuze cirkel te stappen. Er wordt in de huidige tijd veel van kinderen verwacht en de prestatiedrang is dan ook hoog. Professionele hulp inschakelen kan dan ook een goed idee zijn om jouw kind om te leren gaan met zijn of haar faalangst. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Wij bij Maltha studiecoaching hebben al 39 jaar ervaring met kinderen en faalangst. Zo bieden wij faalangsttraining aan voor leerlingen op de middelbare school en faalangsttraining voor kinderen op de baisischool. 

Heb je na het lezen als ouder het idee dat je kind last heeft van faalangst en/of vind je het lastig om je kind te helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

 


faalangst
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht