Hoe formuleer je goede antwoorden op toetsvragen?

Hoe formuleer je goede antwoorden op toetsvragen?

Door: Maltha studiecoaching op 23 sep 2020

Ken je dat? Soms heb je zó goed geleerd dat je bij elke toetsvraag denkt het antwoord te weten. Je gaat met een goed gevoel naar huis: dat moet wel goed komen! Als je eenmaal je cijfer terugkrijgt, is deze toch een stuk lager dan verwacht.

Bij het inzien van je toets zie je dat je punten mist in de formulering van je antwoord. Als je het antwoord nakijkt denk je: “huh, maar dat bedoelde ik toch ook?”. Toch heb je je antwoord niet volledig of onduidelijk geformuleerd. Dit is zonde want hoewel je de stof goed kende, mis je toch punten. Hieronder delen we een aantal tips om dit te voorkomen.

Tip 1: Volledige zinnen in plaats van steekwoorden

Schrijf je antwoord in volledige zinnen. Bij sommige vakken krijg je zelfs minpunten als je je antwoord in steekwoorden opschrijft, ook al was het antwoord goed. Bovendien zijn volledige zinnen veel duidelijker. Hierdoor zal je docent ook sneller begrijpen wat je bedoelt.

Tip 2: Herhaal de vraag in je antwoord

Het helpt om een deel van de vraag mee te nemen in je antwoord. Als er bijvoorbeeld gevraagd wordt naar de betekenis van een begrip, schrijf dan: “dit begrip” betekent …. Vooral bij vragen waar om een uitleg wordt gevraagd is het handig om deze tip toe te passen. Als er bijvoorbeeld wordt gevraagd: “Leg uit op welke manier bron 1 de mening van de auteur ondersteunt” begin je je antwoord met: “Bron 1 ondersteunt de mening van de auteur omdat …”. Dit zorgt ervoor dat je kunt controleren of je de vraag daadwerkelijk beantwoord hebt. Daarnaast kan je docent precies zien waar je antwoord staat. Hierdoor is de kans kleiner dat je punten verliest door de formulering van je antwoord.

Tip 3: Leg belangrijke begrippen uit

Als je iets uit moet leggen en daarbij een begrip moet gebruiken, leg dan eerst het begrip uit. Daarna kan je uitleggen wat bijvoorbeeld het begrip met een bron te maken heeft. Ook al wordt er niet specifiek gevraagd naar de definitie van het begrip, vaak levert dit wel punten op. Bovendien zorg je er zo voor dat je antwoord duidelijk is en laat je zien dat je het begrijpt.

Tip 4: Schrijf je antwoord op alsof je docent nog nooit van het onderwerp gehoord heeft

Vaak is iets voor jou zo duidelijk, dat je het vergeet uit te leggen. Als je een uitleg geeft, geef je vervolgens altijd aan waarom jouw uitleg de vraag goed uitlegt. Kan je je antwoord anders interpreteren? Eigenlijk moet iemand die de stof niet kent jouw antwoord kunnen begrijpen. Als je twijfelt of iets duidelijk genoeg is, kan je beter iets extra uitleggen dan dat je iets niet uitlegt.

Het formuleren van antwoorden kan je goed oefenen door je eigen antwoorden kritisch na te kijken. Laat er ook eens een vriend(in) of klasgenoot naar kijken. Vaak is iets voor jou hartstikke duidelijk omdat je er goed over nagedacht hebt. Toch kan het zijn dat je je antwoord nog beter uit kon leggen. Door iemand met een frisse blik ernaar te laten kijken, weet je of je antwoord voor iedereen duidelijk is.

Herken jij het probleem dat je punten mist in de formulering van je antwoorden? Hoe zorg jij ervoor dat je antwoorden volledig zijn? Heb je nog tips voor andere leerlingen? Laat het ons weten!

Heb jij hulp nodig met een specifiek vak of met het maken en leren van je huiswerk?

Aanmelden huiswerkbegeleiding Aanmelden bijles 


toetsvragen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht