Creatieve leerstrategieën

Creatieve leerstrategieën

Door: Maltha studiecoaching op 3 jul 2020

Elke keer als de docent weer woordjes opgeeft om te leren slaakt er een zucht door de klas. Alweer die saaie woordjes leren? Of het leren van die saaie geschiedenistoets, niet echt iets om naar uit te kijken. Herken je dat? Gelukkig zijn er ook leuke manieren om te leren. Door actief aan de slag te gaan zal je merken dat het leren beter, sneller en makkelijker gaat. Hieronder leggen we je uit hoe je het leren leuk kunt maken.

Maak een mindmap in plaats van een samenvatting

Vaak zeggen docenten dat je een samenvatting moet maken om de stof beter te leren. Veel leerlingen vinden dit vreselijk en schrijven óf alles over óf juist helemaal niets. In plaats van een lange samenvatting kan je ook een mindmap maken. Bij een mindmap schrijf je in steekwoorden en plaatjes de verbanden tussen de tekst op. Dit ziet er een stuk gezelliger uit dan het maken van een samenvattend verhaal doordat je met plaatjes, tekeningen, pijlen en kleuren werkt. Bovendien leer je zo actief verbanden te leggen in de tekst; iets wat op toetsen vaak gevraagd wordt.

Leg het uit aan een ander

Het klinkt misschien stom, maar de stof uitleggen aan een ander is een van de beste manieren om de stof eigen te maken. Op deze manier probeer je de stof in je eigen woorden te vertalen en bedenk je eigen voorbeelden. Dit helpt om de tekst goed te begrijpen en toe te kunnen passen. Je kunt de stof natuurlijk uitleggen aan je ouders, vriend(in), klasgenoot, of hond.  Maar je kunt ook een denkbeeldig persoon in gedachten nemen. Het gaat erom dat je de stof hardop navertelt in je eigen woorden. Probeer het maar eens. In het begin voelt het misschien gek om tegen jezelf de stof uit te leggen, maar je zal zien dat het helpt de stof te onthouden!

Online woordjes leren

Online kan je voor veel talen leuke spelletjes en oefeningen doen om woordjes te leren. Daarnaast bestaan er veel apps waarmee je je woordenschat op een leuke manier kunt vergroten. Door op deze manier woordjes te leren, lijkt het meer op een game waardoor het veel leuker is om aan de slag te gaan.

Wees creatief

Bij het leren van woordjes kan je ten slotte ook je eigen creativiteit gebruiken. Teken bijvoorbeeld plaatjes die je kunnen helpen het woord te onthouden. Je hersenen slaan dan zowel het geschreven woord als de afbeelding op waardoor je het op meerdere manieren onthoudt. Een andere manier is om in je hoofd een gek plaatje te bedenken bij een vertaling. Een bekend voorbeeld is het volgende:

Het Spaanse woord voor het schip is el barco (el is mannelijk in het Spaans). Stel je een groot schip voor dat de haven van Rotterdam binnenvaart. Er staan allemaal Spaanse mannen met ontbloot bovenlichaam op het dek te dansen en ze overgieten zich met Spaanse olijfolie om te vieren dat ze zijn aangekomen. Op de zijkant van het schip is een gigantische barcode geschilderd. Een medewerker van de haven scant met een handscanner de barcode en zegt: “Aha, dit schip komt uit Spanje.” Dus: schip-barcode-Spaanse mannen.

Het klinkt misschien heel gek, maar dit woord vergeet je nooit meer! Hoe maak jij leren leuk? Heb jij nog tips voor andere leerlingen om vakken op een leuke, creatieve manier te leren? Laat het ons weten!


Creatieveleerstrategieën
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht