Leren concentreren

Leren concentreren

Door: Maltha studiecoaching op 13 feb 2020

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die zich goed concentreren, betere schoolprestaties hebben. U hoeft zich geen zorgen te maken wanneer uw kind een minder goede concentratie heeft: met genoeg training kunnen kinderen zich leren te concentreren. In dit blog kunt u daar alles over lezen!

Kan je het leren, beter concentreren?

Concentratie hangt af van verschillende factoren. Een daarvan zijn de biologische factoren; sommige kinderen raken niet snel afgeleid en kunnen zich goed concentreren. Wanneer een kind geboren is met een minder goede concentratie, is het belangrijk om veel te oefenen met het concentreren. Wat helpt is om eerst het concentreren te oefenen in een rustige ruimte. Maak hierbij gebruik van duidelijke taken, bijvoorbeeld: 20 minuten lang huiswerk maken voor wiskunde zonder afgeleid proberen te raken. Dit tijdslimiet kan steeds uitgebreid worden. Belangrijk hierbij is om realistisch te beginnen, eerst bijvoorbeeld met 10 minuten, daarna 20 minuten en uitbreiden naar een uur lang geconcentreerd proberen te werken. Wanneer uw kind merkt dat hij of zij afgeleid raakt, is het goed om even van de plaats te gaan en een stukje te lopen. Daarna is het goed om het weer opnieuw te proberen, net zolang tot het lukt. Zodra uw kind zich goed kan concentreren in een rustige ruimte, kan het oefenen uitgebreid worden naar een ruimte waar achtergrondgeluiden zijn. Door dit vaker te oefenen, zal uw kind zich beter kunnen concentreren in drukke ruimtes.

Concentreren thuis met huiswerk

Tegenwoordig zijn er veel meer prikkels voor kinderen dan vroeger. Op televisie, tablets en telefoons is veel meer te zien dan dat vroeger mogelijk was. Hierdoor is de aandachtsspanne van kinderen kleiner geworden. Dit is vooral thuis een groot probleem tijdens het maken van het huiswerk. Het helpt hierbij om duidelijke afspraken te maken en kinderen te belonen: als het huiswerk af is, mag er een uur op de computer gespeeld worden. Daarnaast helpt het om de telefoon en laptop weg te leggen tijdens het studeren, zodat er geen afleiding mogelijk is.


Door het concentreren te oefenen en de grootste afleiding weg te halen tijdens het studeren, zal de concentratie van uw kind een stuk verbeteren en zullen de schoolprestaties ook verbeteren.

Gaat het nu echt niet goed met de concentratie van uw kind thuis voor het maken van huiswerk, dan zijn dit wellicht opties om te overwegen:

Heeft u vragen over bovenstaande dienst of andere diensten, laat het ons gerust weten. Voor alles is een oplossing!


concentreren
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht