Engelse woorden leren op de basisschool

Engelse woorden leren op de basisschool

Door: Maltha studiecoaching op 27 dec 2019

Oh no! Nu je in de bovenbouw zit, krijg je er nieuwe vakken bij, zoals aardrijkskunde, geschiedenis en natuurlijk Engels. Voor Engels zal je waarschijnlijk veel woordjes moeten leren. Waarom is dat zo belangrijk? En hoe leer je die Engelse woordjes goed en snel?

Waarom is het zo belangrijk dat je woordjes leert voor een nieuwe taal?

Een taal is een hele verzameling woorden, die je op allerlei verschillende manieren kunt opbouwen. Om een goed verhaal te kunnen vertellen, moet je hele zinnen kunnen maken. En om die zinnen te kunnen maken, moet je weten welke woorden er in die zinnen passen en wat ze betekenen. Ook om een Engels verhaal te kunnen vertellen, is het belangrijk dat je Engelse woorden kent. Het leren van Engelse woordjes is dus de basis om deze nieuwe taal goed te kunnen leren.

Hoe kan ik Engelse woordjes leren?

Om woordjes goed te leren en ook lange tijd te onthouden is het belangrijk om veel te oefenen en te herhalen. Hieronder staan verschillende tips, zodat je die Engelse woordjes in no time beheerst.

  • Begin op tijd met leren - Zorg ervoor dat je niet de dag voor een overhoring pas begint met leren. Het is lastig om alle woorden in één keer te onthouden, dus dat kan veel stress opleveren. Verder wil je de woorden over een paar jaar nog weten, dus is het belangrijk dat je de woorden veel herhaalt. Begin sowieso een week voor de overhoring met stampen. Maak vooraf een planning waarin je opschrijft op welke dag je welke woordjes gaat leren. Plan ook herhaalmomenten in, want door veel herhalen blijven de woorden in je geheugen vastgeplakt.
  • Verdeel de woordjes over de verschillende dagen - Leer niet alle woorden op dezelfde dag, maar verdeel dit over de week. Verdeel de woordjes in zes delen, leer iedere dag een deel en herhaal alle woordjes op de laatste dag. Je onthoudt de woorden beter en langer als je iedere dag 10 minuten leert in plaats van een dag van te voren een uur lang gaat stampen. Als je de woorden verdeelt over de week en regelmatig herhaalt worden de woordjes opgeslagen in het lange termijngeheugen, waardoor je de woordjes jaren later nog weet!
  • Oefenen-Oefenen-Oefenen - Er zijn allerlei verschillende manieren om te oefenen met de woordjes. Iedereen is anders en iedereen leert ook anders. Probeer de verschillende manieren eens uit en kijk wat voor jou het beste werkt. 

Nog meer tips om Engelse woorden te leren

  • Schrijf de woordjes over. Door de woorden over te schrijven ben je actief met de woorden bezig en onthoudt je de woorden beter. Ook kan je dit gebruiken als spellingscontrole, want welke woorden schrijf je al goed? En waar moet je nog aandacht aan besteden? Let er wel op dat je de woorden niet steeds in dezelfde volgorde oefent, maar ook door elkaar.
  • Oefen de woorden online. Op websites zoals WRTS en Quizlet kan je de Engelse woordjes en Nederlandse betekenissen invullen. Daarna kan je gaan oefenen of jezelf overhoren met toetsjes.
  • Bedenk ezelsbruggetjes. Als je goed kan leren in beelden kan het erg helpen om voor moeilijke woorden ezelsbruggetjes te maken. Dit zijn rijmpjes, zinnetjes of afkortingen om woordjes of andere leerstof goed te kunnen onthouden. Het woord appropriate (passend) lijkt bijvoorbeeld best op appel-piraat (appro-piraat). Een appel past wel in een piraat, maar een piraat past niet in een appel. Een passend ezelsbruggetje om het Engels te leren dus.
  • Gebruik zoveel mogelijk zintuigen tijdens het leren. Misschien heb je dit al een keer gehoord op school; een mens heeft vijf zintuigen, namelijk voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Probeer tijdens het leren zoveel mogelijk zintuigen te gebruiken, zodat je de woordjes beter onthoudt. Denk hierbij aan het uitspreken van de woorden, het luisteren naar de woorden, het schrijven van de woorden, het lezen van de woorden, het bedenken van een verhaaltje over een woord
  • Maak een ‘moeilijke woordenlijst’. Moet je nou hele moeilijke woorden leren, die je echt niet kan onthouden. Maak dan een lijst met deze woorden en herhaal de lijst iedere dag. Door de woorden extra aandacht te geven en regelmatig te herhalen, lukt het vaak beter om ze te onthouden.
  • Maak een memorie spel met de woorden. Dit is een leuke manier om samen met klasgenootjes uw kind de Engelse woordjes te oefenen. Schrijf op de kaartjes de Engels woorden en de Nederlandse betekenis, zodat er setjes ontstaan. Hussel de kaartjes door elkaar en leg ze gesloten neer.
  • Flashcards maken. Flashcards zijn kaartjes met aan de ene kant het Engelse woord en aan de andere kant de Nederlandse betekenis. Leg de kaartjes op een stapeltje en probeer ze allemaal goed te beantwoorden. Maak een stapeltje met woorden die je nog niet goed kent en herhaal deze extra goed.

Overhoren

Als je denkt dat je de woorden goed kent, kan je iemand vragen om jou te overhoren. Vraag je ouders, broerof zus om te controleren of je de woordjes al goed kent. Ze kunnen de Nederlandse betekenis voorlezen en dan kun jij het Engelse woord noemen. Als je nog veel woorden niet kent, is het slim om de woordjes van die dag nog een keer te herhalen.

Good luck!

Kom je er nu toch niet uit en lukt het je niet de Engelse woordjes te leren, dan kan je altijd bij Maltha studiecoaching bijles Engels krijgen van je eigen studiecoach. Samen met je studiecoach neem je de Engelse woordjes rustig door en aan het eind zal je de woorden onthouden en kan je ze zelf toepassen. 


basisschoolengelsewoorden
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht