Hoe kan ik als student overzicht krijgen van al mijn werk in een periode?

Hoe kan ik als student overzicht krijgen van al mijn werk in een periode?

Door: Maltha studiecoaching op 30 jul 2019

Veel studenten komen er aan het einde van een periode achter dat ze nog veel moeten doen om deadlines en tentamens te halen. Dit veroorzaakt stress, maar zorgt er ook vaak voor dat studenten met een ontevreden gevoel een tentamen maken of een opdracht inleveren. In deze blog worden handvatten gegeven om dit te voorkomen en eerder overzicht te hebben van alles wat in een periode moet gebeuren.

Opbouw periode

Als  student werk je met periodes van ongeveer acht weken. In zo’n periode volg je een aantal vakken en eventueel doe je nog een project. De deadlines en tentamens vinden vaak plaats aan het einde van een periode.  Het is echter van belang om ook aan het begin van een periode al toe te werken naar deze laatste weken.

Overzicht

Om naar het einde van een periode toe te werken, is het van belang dat je aan het begin ervan tijd investeert in het maken van een overzicht van alles wat moet gebeuren. Dit voorkomt dat je er tijdens een periode achter komt dat er deadlines zijn waar je nog geen rekening mee had gehouden. Zorg dat je in één bestand een overzicht maakt van:

  • alle deadlines (opdrachten en tentamens)
  • colleges en werkgroepen, inclusief de onderwerpen die hierin aan bod gaan komen
  • alle literatuur die bestudeerd moet worden

Wanneer je dit overzicht hebt gemaakt, kijk je de literatuur voor de hele periode door. Kijk welke hoofdstukken kort en welke lang zijn. Bekijk ook of er onderwerpen zijn waar je al wat van weet of waar je moeilijkheden verwacht. Dit heeft gevolgen voor je planning.

Planning

Nadat je een overzicht hebt gemaakt van wat je moet doen, is een planning van groot belang. Deze zorgt er namelijk voor dat je het overzicht ook blijft houden. In de planning kun je de leerstof verdelen. Zorg ervoor dat je ook in de eerste weken van een periode al literatuur bestudeert. Aan het einde van een periode heb je onvoldoende tijd om alles goed te bestuderen! Om de leerstof overzichtelijker te maken, kun je samenvattingen maken. Hierdoor maak je bij het bestuderen al onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Wanneer je daadwerkelijk moet gaan leren, scheelt dit veel tijd. Het kan een stok achter de deur zijn wanneer je met medestudenten afspreekt om verschillende onderdelen samen te vatten: je bent het dan ook aan anderen verplicht om de samenvatting te maken. In de laatste weken plan je leertijd in. Doordat je eerder de literatuur al hebt bestudeerd, kun je voor jezelf een overzicht maken van de onderwerpen die nog extra aandacht (en dus tijd) vragen.

hoe kan ik als student beter plannen

Zorg er daarnaast voor dat je op tijd begint aan opdrachten. Zo heb je aan het einde van een periode voldoende tijd om de opdracht nog geconcentreerd door te lezen op fouten. Daarnaast hou je dan ook meer tijd over om te besteden aan het leren voor tentamens.

Wanneer je als student aan het begin van een periode tijd investeert in het maken van een overzicht, dan levert dit je uiteindelijk juist tijd op! Daarnaast helpt het je om gedurende de periode ook overzicht te behouden. Uiteindelijk moet dit helpen om met een rustiger gevoel je tentamens in te gaan of opdrachten in te leveren. En hopelijk ook met een beter resultaat!

Welke tips heb jij om overzicht te creëren?

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant

 

 

 


student
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht