Hoe maak je een goed werkstuk op de basisschool?

Hoe maak je een goed werkstuk op de basisschool?

Door: Maltha studiecoaching op 4 apr 2019

Iedereen moet op de basisschool wel eens een werkstuk maken. Als je dit voor het eerst moet doen, kan dat soms spannend zijn. Je kunt natuurlijk altijd je ouders, je broer of zus, of je oppas om hulp vragen, maar het echte werk moet van jou komen. Wees niet bang, want met onderstaand stappenplan en een dosis goede ideeën kom je heel ver!

Stap 1: Een onderwerp bedenken

Om aan een werkstuk te beginnen, moet je natuurlijk een onderwerp hebben. Soms wordt het onderwerp gegeven door je juf of meester, of kun je uit een rijtje onderwerpen kiezen, maar vaak mag je het onderwerp van je werkstuk helemaal zelf bedenken! Heel leuk natuurlijk, maar dit is soms ook knap lastig. Er zijn zóveel onderwerpen waar je over kunt schrijven, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet.
Maak voor jezelf een lijstje met dingen die jij interessant vindt. Dit kunnen onderwerpen zijn waar jij al heel veel over weet, of juist onderwerpen waar je juist meer over wilt leren. Als je een lijst van ongeveer 5 onderwerpen hebt kun je gaan kiezen welke jou het leukst lijkt!

 Onderwerp werkstuk basisschool

Stap 2: Op onderzoek uitgaan

Nu je je onderwerp gekozen hebt, is het belangrijk dat je er informatie over op gaat zoeken. Je kunt veel nuttige informatie vinden op het internet, maar neem ook eens een kijkje in de bibliotheek. Daar zijn ook veel boeken te vinden over allerlei onderwerpen. Heb jij een heel specifiek onderwerp, dan kun je beter kijken op het internet, omdat je daar breder kunt zoeken!

Stap 3: Een goede voorbereiding is het halve werk

Dit geldt ook voor je werkstuk! Nu je allemaal informatie verzameld hebt over jouw onderwerp, is het belangrijk om te bepalen welke informatie jij in je werkstuk wilt verwerken. Over sommige onderwerpen is zo veel informatie te vinden dat je wel een werkstuk van 100 pagina’s kunt schrijven! Dat is helemaal niet nodig, dus moet je gaan kijken welke informatie je wel en welke je niet in je werkstuk stopt. Als je het lastig vindt om te kiezen wat je wel en niet gebruikt, vraag dan je juf of meester om hulp! Zij kunnen je vertellen wat het handigste is om te doen.

Stap 4: Lekker aan de slag

Vaak is het handig om met hoofdstukken te werken in je werkstuk. Stel je maakt je werkstuk over zeehonden. Je begint dan bijvoorbeeld met een inleiding, waarin je schrijft waar je werkstuk over gaat en waarom jij voor dat onderwerp gekozen hebt. Vervolgens ga je een hoofdstuk schrijven over welke soorten zeehonden er allemaal zijn en hoe deze eruit zien. Daarna ga je weer een nieuw hoofdstuk beginnen, waarin je schrijft over waar zeehonden vooral leven. Door elk nieuw onderwerp in een nieuw hoofdstuk te zetten, zorg je ervoor dat je informatie niet door elkaar loopt en dat houdt je werkstuk overzichtelijk! 

 

Onderwerp zeehonden werkstuk

Stap 5: Plaatjes

Nu je al je hoofdstuk geschreven hebt, is het tijd voor de volgende stap. Om je werkstuk zo mooi mogelijk te maken, is het leuk om plaatjes of foto’s in je werkstuk te verwerken. Het internet staat vol met leuke en grappige plaatjes, dus keuze genoeg!


Heel veel succes met je werkstuk! Laat je ons weten in de comments hieronder of het gelukt is?!

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant:


werkstukbasisschool
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht