ADHD – de positieve kanten

ADHD – de positieve kanten

Door: Maltha studiecoaching op 27 jun 2018

Tegenwoordig kent vrijwel iedereen iemand die voldoet aan de kenmerken van ADHD. ADHD staat voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’, wat betekent dat het een stoornis is die gekenmerkt wordt door hyperactiviteit en aandachtstekort. “Stoornis”, “hyperactiviteit” en “aandachtstekort” klinken niet als positieve termen – zouden er ook positieve kanten aan ADHD zitten?

Positieve kanten – sociale omgang

Jazeker! Mensen met ADHD beschikken over een aantal heel mooie eigenschappen. Zo reageren ze vaak spontaan op situaties en op anderen, wat samenhangt met hun hyperactiviteit. Daarnaast zijn ze veelal goede vrienden, omdat ze vaak bovengemiddeld empathisch zijn en een goed gevoel voor humor hebben. Ook zijn mensen met ADHD vaak energiek en kunnen ze op een meer intense manier plezier ervaren, dan mensen zonder ADHD. Daarnaast maken ze gemakkelijk contact met anderen.

Positieve kanten - school

Hoewel er vaak gedacht wordt dat ADHD negatieve effecten heeft op de schoolprestaties, zijn er ook een aantal eigenschappen die de schoolprestaties juist kunnen bevorderen. Zo kunnen mensen met ADHD vaak goed out of the box-denken. Dit betekent dat ze vindingrijke en unieke oplossingen kunnen bedenken. Daarnaast beschikken ze vaak over een groot doorzettingsvermogen: ze geven niet snel op en werken erg hard! Als ze iets eenmaal willen, dan gaan ze er voor de volle 100% voor. Dit gaat gepaard met een groot enthousiasme. Ze zijn daarnaast vaak explorerend en onderzoekend ingesteld. Ze willen van alles ondernemen en ze zullen vaak ook direct doen wat er van hen gevraagd wordt. Daarnaast hebben mensen met ADHD vaak goede cognitieve vaardigheden.

Succesvolle toekomst?

De vraag die ouders regelmatig stellen is: ‘kan mijn kind succesvol worden, ondanks het feit dat mijn kind ADHD heeft?’ Om die vraag te kunnen beantwoorden, hierbij een aantal beroemde personen waarvan gedacht wordt dat zij ook voldoen aan de kenmerken van ADHD: Jochem Myer, Bert Visscher, Albert Einstein, Socrates, Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, John F. Kennedy, Jim Carrey, Paul de Leeuw, en nog vele anderen. Zo weten Bert Visscher en Jochem Myer bijvoorbeeld bij uitstek een aantal eigenschappen van ADHD, zoals creativiteit en humor, goed te benutten. Mensen met ADHD kunnen dus zeker succesvol zijn!


adhd
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht