Wat kunt u als ouder doen, als uw kind niet happy thuis komt van school?

Wat kunt u als ouder doen, als uw kind niet happy thuis komt van school?

Door: Maltha studiecoaching op 6 dec 2017

Elke ouder maakt het wel eens mee: uw kind komt chagrijnig of verdrietig thuis. Dit is niet erg, indien het een enkele keer gebeurt. Is het echter zo dat uw kind vaker ongelukkig thuis komt? Dan is het tijd voor actie!

Ga altijd het gesprek aan!

Allereerst: merkt u meteen dat er iets is met uw kind, werkt het soms beter om niet meteen het vragenvuur te starten. Dit kan namelijk veel irritaties veroorzaken, wat er enkel toe zal leiden dat uw kind weinig zal delen met u. Laat uw kind dus even rustig thuis komen en bijvoorbeeld wat te drinken pakken. Merkt u dat het een geschikt moment is, begin er dan over. Open vragen zijn dan het meest geschikt, omdat daar geen ‘ja’ of ‘nee’ op geantwoord kan worden. Werkt dit niet meteen, dan kunt u starten met gesloten vragen en het vanaf daar uitbreiden met open vragen.

Bespreek het met de mentor

Wellicht weet de mentor wat meer van de sfeer in de klas en hoe uw kind zich voelt. Mogelijk is uw kind heel rustig, teruggetrokken, of staat hij of zij juist heel erg op de voorgrond. De mentor kan soms ook inschatten of een leerling gepest wordt of niet, of dat er wat anders speelt. Hij of zij kan daarnaast informatie inwinnen bij overige docenten, die vaak ook veel weten over het welzijn van hun leerlingen.

Bespreek het met een externe partij

Mocht u te weinig informatie van uw kind en / of van de mentor krijgen, maar heeft u sterk het idee dat uw kind niet goed in zijn of haar vel zit, dan kan een externe partij wenselijk zijn. Zoek bijvoorbeeld een psycholoog of orthopedagoog op.

En dan: oplossingen!

Zodra u weet wat er bij uw kind speelt, kunt u dit aanpakken. Is het een probleem op school, bespreek dit dan ook eerst altijd met de mentor en eventueel met de zorgcoördinator. Stel een plan van aanpak op en pak hetgeen aan waar uw kind mee zit. Zit uw kind niet goed in zijn of haar vel, dan kan het nuttig zijn om een psycholoog of orthopedagoog te benaderen.  Is het wat anders? Zorg er in ieder geval voor dat uw kind eerlijk is in wat hem of haar dwarszit, zodat u precies weet wat er speelt en u mee kunt denken in de oplossingen.

Contact

Wilt u meer tips of denkt u dat wij u verder kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op!


niethappyopschool
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht