Waarom is intrinsieke motivatie van belang voor de schoolprestaties?

Waarom is intrinsieke motivatie van belang voor de schoolprestaties?

Door: Maltha studiecoaching op 19 jul 2017

Motivatie is nodig om aan schoolwerk te beginnen en je best te doen op school. Sommigen zeggen dat zij vooral gemotiveerd zijn voor vakken die zij leuk vinden of waar zij goed in zijn. Anderen zijn juist extra gemotiveerd om heel hard te werken voor een vak waar ze niet zo goed in zijn. Het woord motivatie wordt vaak gebruikt, maar welke rol speelt intrinsieke motivatie nu op school?

Intrinsieke motivatie: wat is dat?

Om intrinsieke motivatie te kunnen toelichten, is ook de uitleg van extrinsieke motivatie van belang. Extrinsieke motivatie betekent dat je van buitenaf gemotiveerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het krijgen van een beloning als je een bepaalde taak afmaakt. Die beloning kan bijvoorbeeld iets zijn dat je heel graag wilt hebben. Intrinsieke motivatie houdt in dat je vanuit jezelf gemotiveerd wordt. Hier komt geen beloning van buitenaf aan te pas. De beloning kan zijn dat je je goed voelt als iets goed gaat, dat je een zelfvoldaan gevoel hebt. Met andere woorden: je doet iets omdat je je er zelf beter door gaat voelen of omdat je dichter bij een voor jou belangrijk doel komt.

Het belang van intrinsieke motivatie

Het is van belang om zelf gemotiveerd te zijn.Je kunt immers niet voor alles dat je in je leven doetvan buitenaf beloond worden. Maar hoe kun je nu je intrinsieke motivatie verhogen met betrekking tot schoolwerk? Een voorwaarde is dat je inziet waarom bepaalde schoolvakken belangrijk zijn. Ga voor jezelf opzoek naar redenen waarom een vak interessant kan zijn. Misschien vind je Engels niet belangrijk, omdat we in Nederland wonen. Als je je dan indenkt hoe het zou zijn om op vakantie te gaan, blijkt Engels toch wel heel bruikbaar te zijn. Of wellicht kom je er tijdens je eerste bijbaantje achter dat economie toch wel handig is, omdat je daar geleerd hebt hoe contracten werken. Ieder vak kan iets bijdragen aan je toekomst, houd dit altijd in gedachten.

Positief denken

Intrinsieke motivatie hangt samen met het hebben van positieve gedachten. Je kunt gemotiveerder worden als je positief denkt over schoolwerk. Positievere gedachten zullen leiden tot meer intrinsieke motivatie. Zoals in bovenstaande besproken zullen positieve gedachten over de toegevoegde waarde van bepaalde vakken helpen om jezelf te motiveren. Daarbij kan positief denken tot meer zelfvertrouwen leiden. Belangrijk is dus om negatieve gedachten als ‘ik kan dit niet’ of ‘anderen zijn beter dan ik in dit vak’ om te zetten in positieve gedachten als ‘ik doe goed mijn best’ en ‘anderen zijn misschien beter in dit vak, maar ik ben heel goed in de andere vakken.’

Maltha studiecoaching

De leerlingen bij Maltha studiecoaching werken iedere middag hard om zo goed mogelijk te presteren op school. Soms hebben leerlingen nog net even een extra motivator nodig om zich te motiveren. Die motivator is de studiecoach bij Maltha studiecoaching. Samen met de leerling wordt er alles aan gedaan om de intrinsieke motivatie te verhogen en het leren zo leuk mogelijk te maken. Heeft u vragen over de werkwijze van de studiecoaches bij Maltha studiecoaching? Neem dan gerust contact met ons op via www.malthastudiecoaching.nl.


schoolprestaties
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht