Het vergroten van de motivatie voor schoolwerk

Het vergroten van de motivatie voor schoolwerk

Door: Maltha studiecoaching op 21 jun 2017

Tijdens je schoolcarrière zijn er heel vakken die je moet volgen; sommige vakken vindt je wellicht interessanter dan andere vakken. Misschien vind je Geschiedenis ontzettend interessant, maar doen alle formules van Wiskunde je niet zo veel. Je hoeft weinig moeite te doen om gemotiveerd te zijn voor de vakken die je interessant vindt. Hoe kan je er nu toch voor zorgen dat je ook aan de slag gaat met de minder leuke vakken?

Beweegreden

Motivatie is de beweegreden waarom je aan iets begint. Er zijn eigenlijk twee soorten motivatie: extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie. De extrinsieke motivatie is de motivatie die van buitenaf komt. Hierbij leer je niet voor jezelf, maar krijg je bijvoorbeeld een cadeau van je ouders als je een mooi cijfer hebt gehaald. De intrinsieke motivatie houdt in dat een leerling voor zichzelf leert omdat deze het zelf wilt, interessant vindt of het uiteindelijke doel graag wilt bereiken. Deze soort motivatie is eigenlijk het beste. De motivatie die iemand heeft is de som van deze twee motivaties.

Hoe kun je de motivatie vergroten?

Het kan voorkomen dat je een tekort hebt aan intrinsieke motivatie. Dit kan je proberen op te lossen door de extrinsieke motivatie te verhogen. Maak een afspraak met iemand of jezelf voor een beloning. Dit is vooral een oplossing op korte termijn, maar dit kan er wel voor zorgen dat je aan de slag gaat en het er wellicht voor zorgt dat je de smaak te pakken krijgt wat betreft het schoolwerk.

Daarnaast kan een effectieve manier van werken je motivatie vergroten. Op het moment dat je een fijne en handige manier van werken hebt gevonden en je iets voor deze energie terugkrijgt, bijvoorbeeld in de vorm van een goed cijfer, kan dit ervoor zorgen dat je de volgende keer onbewust meer gemotiveerd zult zijn.

De laatste manier om je motivatie te vergroten is onder andere door het opwekken van je interesse voor een onderwerp. Zoals hierboven beschreven kan het zijn dat voor vakken die je leuker vindt je motivatie groter is. Door je meer te verdiepen in de vakken die je minder leuk vindt kan je ervoor zorgen dat je dit meer interessant gaat vinden. Bekijk bijvoorbeeld leuke filmpjes als aanvulling van het hoofdstuk van Geschiedenis of stel jezelf extra vragen bij Aardrijkskunde.

Voor welke vakken heb jij minder motivatie en wat doe jij hieraan om dit te vergroten?

 


schoolwerkmotivatie
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht