
Door: Maltha studiecoaching op 30 nov 2016
Uw kind zit in groep 8, de middelbare schooltijd komt in zicht. Voordat de stap naar deze nieuwe wereld gemaakt wordt, zal het kind op de meeste basisscholen een Citotoets maken. Waarom wordt deze eindtoets nu eigenlijk gemaakt en wat is het belang van de toets voor de keuze van een middelbare school?
De Citotoets
De Citotoets heeft als doel om bij kinderen op een onafhankelijke manier te meten welk schoolniveau zij in de brugklas aan zouden kunnen. Op het gebied van taal, rekenen-wiskunde, studievaardigheden en wereldoriëntatie kan met de Citotoets worden gemeten wat kinderen tijdens hun basisschoolcarrière hebben geleerd. De eindtoets is zo gemaakt dat leerlingen van alle niveaus een deel van de toets moeten kunnen maken. Een leuk weetje: Wist u dat jongens net wat hoger scoren op rekenen dan meisjes en meisjes op taal iets hoger scoren dan jongens?
Belang van de Citotoets
Tegenwoordig wordt de Citotoets afgenomen nadat leerlingen al moeten zijn ingeschreven bij een vervolgschool. Bij het inschrijven bij een middelbare school wordt gekeken naar het advies van de basisschool wat betreft het leerniveau van een kind. Nu denkt u misschien, wat maakt de Cito score dan nog uit? De Cito score is zeker nog van belang, omdat bijvoorbeeld een Cito score die lager of hoger is dan verwacht ertoe kan leiden dat een kind toch nog een ander uitstroomadvies kan krijgen. Goed voorbereid aan de Citotoets beginnen is dan ook van belang.
Hoe kunt u uw kind helpen met het voorbereiden op de Citotoets?
Helemaal voorbereiden op de Citotoets is niet mogelijk, omdat de vragen op de toets voor het kind bij het maken van de toets nieuw zullen zijn. Toch kan veel oefenen helpen om uw kind zo goed mogelijk voorbereid aan de eindtoets te laten beginnen.
Belangrijk is om u te verdiepen in de verschillende onderdelen van de Citotoets. Wanneer u overzicht heeft over de verschillende onderdelen, kunt u alle verschillende onderdelen oefenen met uw kind. Voor ieder onderdeel geldt dat het handig is om gebruik te maken van een stappenplan om de vraag op te lossen. Ter illustratie kan voor verhaalsommen bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van het volgende stappenplan:
1. Lees de vraag 2x
2. Orden de gegevens
3. Wat is de som, welke stappen heb ik geleerd?
4. Reken uit
5. Klopt het eindantwoord? Dat wil zeggen heb ik de som goed uitgerekend en is het antwoord ook echt het antwoord op de vraag?
Citotraining bij Maltha studiecoaching
Bij Maltha studiecoaching wordt citocoaching aan kinderen van groep 7 en 8 gegeven, waarbij onder andere systematisch te werk wordt gegaan volgens een stappenplan. De Citotraining houdt in dat kinderen minimaal een uur in de week individueel worden begeleid op weg naar de Citotoets. Niet alleen wordt aandacht besteed aan het oefenen van de verschillende onderdelen van de Citotoets, ook wordt kinderen geleerd om te gaan met het spannende moment van het maken van de Citotoets.
Bent u nieuwsgierig naar de stappenplannen voor bijvoorbeeld het maken van een opgave voor het onderdeel begrijpend lezen of bij het lezen van een kaart? Of heeft u behoefte aan andere tips? Neem dan gerust contact op en wij helpen u graag verder!
citotoets