Het belang van slaap voor de leerprestaties en de ontwikkeling van jongeren

Het belang van slaap voor de leerprestaties en de ontwikkeling

Door: Maltha studiecoaching op 12 okt 2016

‘Nog even dit spelletje afmaken, ik wil nog niet slapen!’ Klinkt dit u bekend in de oren? Tegenwoordig spelen jongeren verschillende games of gebruiken zij bijvoorbeeld de tablet om social media te volgen. Dit kan nog weleens ten koste gaan van de benodigde slaap. En juist voldoende slaap is zo belangrijk voor onder andere de leerprestaties op school.

Hoe worden de leerprestaties verbeterd door slaap?

En dan denkt u nu misschien, ‘lekker makkelijk gezegd dat voldoende slaap belangrijk is, dat heb ik al vaker gehoord.’ Maar waarom is slapen van belang voor de leerprestaties van uw kind? Tijdens de slaap wordt onder andere informatie van de afgelopen dag verwerkt. Nu zal ik u de details over de werking van de hersenen besparen, maar door het slapen kan weer zuurstof naar de hersenen worden geleid, wat helpt bij het verwerken van informatie. Wanneer uw kind voldoende slaapt zal hij of zij nieuwe informatie beter tot zich kunnen nemen. Dit is van belang op school, aangezien uw kind op school iedere dag veel nieuwe informatie aangereikt krijgt. Daarbij kan voldoende slaap helpen om de concentratie te verbeteren. Meer concentratie zal ertoe leiden dat de leerprestaties van uw kind vooruitgaan. Uw kind kan zich dan immers langer focussen op een taak.

Slaapproblemen komen vaker voor dan u denkt

Voldoende slaap is dus belangrijk. Slaapproblemen worden echter vaak niet herkend. Slaapproblemen kunnen er al snel insluipen, bijvoorbeeld door het niet hebben van een vast slaapritme. Ook kan het zo zijn dat uw kind misschien juist wel een goed slaapritme heeft, maar dat hij of zij een aantal keer per nacht wakker wordt en dus alsnog niet uitgerust opstaat. Iedereen slaapt weleens een nacht minder goed, maar zodra dit vaker voorkomt kunt u zich voorstellen dat dit het welbevinden van uw kind niet bevordert. Zoals benoemd kunnen de leerprestaties minder worden en kan bijvoorbeeld ook het humeur van uw kind negatief beïnvloed worden.

Wat kunt u doen om uw kind een goede nachtrust te geven?

  • Allereerst is een slaapritme van belang, iedere avond op dezelfde tijd gaan slapen. 
  • Eén uur voor het slapen gaan niet meer op de telefoon, laptop of tablet kijken, zodat het lichaam de tijd krijgt om zich rustig klaar te maken voor het slapen gaan.
  • Huiswerk maken ’s avonds zoveel mogelijk vermijden. De hersenen moeten dan hard werken en zitten vol van alle informatie. Dit kan leiden tot gedachten die door het hoofd tollen net op het moment dat uw kind wil gaan slapen.

Maltha studiecoaching

Wilt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw kind ’s avonds inderdaad geen huiswerk meer hoeft te maken om uw kind een goede nachtrust te bieden en daarmee de leerprestaties te bevorderen? Bij Maltha studiecoaching leren we jongeren om studieplanningen te maken zodat huiswerk efficiënt kan worden gemaakt. Op die manier blijft er ’s avonds (vaak) meer tijd over voor andere dingen dan huiswerk. Heeft u vragen over de begeleiding van Maltha studiecoaching bij leerproblemen? Neem dan gerust contact met ons op!

Lees ook eens de volgende blog artikelen:


leerprestatiesslapenontwikkelingjongerenmalthastudiecoaching
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht