Kleuters met leerproblemen

Kleuters met leerproblemen

Door: Maltha studiecoaching op 26 aug 2015

Is je kleuter regelmatig afgeleid? Of vraagt je kleuter regelmatig de hulp van de leerkracht? Heeft je kleuter moeite met zelfstandig werken? Of moeite met taal en rekenen?

Dan zou je kleuter last kunnen hebben van een leerprobleem. Niets is voor een ouders zo frustrerend als de ontwikkeling van je kind achterblijft. Wat zijn leerproblemen? En hoe leer je ze al op jonge leeftijd herkennen?

De ontwikkeling van een kleuter

Vanaf de leeftijd van drie jaar maakt jouw kleuter een grote ontwikkeling door. Hij ontwikkelt zich van een spelend kind tot een kind dat klaar is om bewust te gaan leren op de basisschool. Voor een jong kind zijn de eerste jaren op een school het belangrijkst en daarom is het essentieel dat je als ouder jouw kind aanmoedigt om het beste uit zichzelf te halen door een leerprobleem in een vroeg stadium te herkennen.

Je kunt er op letten of je kind normaal gedrag vertoond wat bij deze leeftijd hoort. Kleuters kunnen kleuren, tekenen, tellen en beheersen de beginselen van lezen, schrijven, fietsen, klimmen en bijvoorbeeld veters strikken. Ook spelen ze met anderen kinderen. Valt het op dat je kind niet goed meekan in de ontwikkeling, dan is er mogelijk een leerprobleem.

Wat is een leerprobleem?

Een kind met een leerprobleem leert minder snel doordat het moeite heeft met verwerken van informatie. Bijvoorbeeld met het ontvangen van informatie, het integreren van inzicht en het uiten van informatie naar anderen.

Het zijn vaak kinderen met een gemiddeld of boven gemiddeld intelligentie niveau, die moeite hebben met een of meer leergebieden. Hierdoor kunnen ze op school niet goed presteren en blijven resultaten achter op het rapport.

Wat deze kinderen gemeen hebben, is dat ze een voorkeur hebben om met hun rechterhersenhelft te denken. Dat betekent dat ze visueel en kinesthetisch (gevoelsmatig) zijn ingesteld. Juist deze kinderen denken meer in beelden dan woorden. Ze associëren sterk met wat zij visueel en gevoelsmatig waarnemen en worden hierdoor afgeleid.

Waar kun je het aan merken?

- snel afgeleid door prikkels van buitenaf;
- regelmatig hulp nodig van de leerkracht;
- moeite met zelfstandig werken;
- moeite met taal en het onthouden, uitspreken en begrijpen ervan;
- problemen met lezen, spellen, schrijven of rekenen.

Wat kun je doen?

Ieder kind is anders en ontwikkelt zich op zijn eigen manier. En daarom is het belangrijk om je kleuter persoonlijke aandacht te geven op een moment dat het even wat minder gaat. Een goed begin is namelijk het halve werk. Mocht je daarbij professionele hulp nodig hebben, dan kan onze Orthopedagogische Praktijk Maltha samen met jou, zoeken naar een passende oplossing voor uw kind.


leerproblemen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht