Hoe weet ik of mijn kind huiswerkbegeleiding nodig heeft?

huiswerkbegeleiding nodig Maltha Studiecoaching

Door: Maltha studiecoaching op 2 sep 2014

Niet alle kinderen zijn even goed in staat om zelfstandig hun huiswerk te maken. En niet alle kinderen zijn even goed in het communiceren over de problemen die ze ervaren op school naar hun docenten of ouders toe.

Soms worden de problemen pas merkbaar wanneer er een slecht rapport op tafel komt. En dan is er vaak al sprake van een behoorlijke achterstand. Om leerproblemen tijdig te kunnen herkennen en direct actie te kunnen ondernemen, is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de signalen en symptomen die hierop kunnen wijzen.

Soorten leerproblemen

Leerproblemen zijn grofweg onder te verdelen in cognitieve problemen (de manier waarop een kind iets leert, aanpakt of oplost), problemen met de werkhouding (een laag werktempo, te weinig structuur, een passieve werkhouding, moeite met zelfstandig werken), sociaal-emotionele problemen (gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst), en aandachtsstoornissen.

In sommige gevallen kunnen leerproblemen worden veroorzaakt door dyslexie, ADHD, ADD of autisme. Indien u vermoed dat uw kind aan een dergelijke stoornis leidt, is het een goed idee om een diagnose te laten stellen zodat uw kind de begeleiding krijgt die hij of zij nodig heeft

Symptomen van leerproblemen

Leerproblemen kunnen zich op verschillende manieren uiten, en de symptomen verschillen natuurlijk per kind. Veel voorkomende symptomen van leerproblemen zijn bijvoorbeeld stress, somberheid of depressiviteit, een gebrek aan zelfvertrouwen en faalangst. Sommige kinderen hebben de neiging zichzelf af te zonderen. Het is belangrijk om u als ouder te realiseren dat leerproblemen bijvoorbeeld kunnen leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen, maar dat een gebrek aan zelfvertrouwen ook kan leiden tot leerproblemen. Het is in veel gevallen een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Wat kunt u doen?

Wanneer duidelijk wordt dat uw kind leerproblemen heeft, is het zaak om hierover te praten. Motiveer uw kind om over zijn of haar problemen te praten en zoek samen naar oplossingen. Huiswerkbegeleiding is een zeer effectieve manier om leerproblemen te voorkomen en te verhelpen.

Huiswerkbegeleiding

Bij huiswerkbegeleiding gaat uw kind buiten school om een aantal middagen of avonden per week naar een huiswerkinstituut. Hier worden de leerlingen, onder begeleiding van een studiecoach, begeleid bij het maken van hun huiswerk. Er wordt aandacht besteedt aan het leren studeren en het ontwikkelen van diverse studiemethodieken. De leerlingen leren de meest efficiënte manieren om zich voor te bereiden op schriftelijke overhoringen en repetities, en ze leren hoe ze hun huiswerk het beste kunnen inplannen. Indien leerlingen achterstanden hebben, wordt bekeken hoe ze die het beste kunnen wegwerken. Daarnaast wordt er ook inhoudelijk op de leerstof ingegaan. Er is ruimte voor het stellen van vragen en de leerlingen kunnen overhoord worden. Dit alles gebeurd in een rustige, prettige omgeving waar de kinderen op een goede manier gestimuleerd worden.

Maltha Studiecoaching biedt huiswerkbegeleiding aan op haar verschillende vestigingen in Utrecht, Zeist en Bilthoven. Daarnaast bieden we ook Maltha insCool programma’s op diverse middelbare scholen. Wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact met ons op!

Lees ook eens de volgende artikelen:


huiswerkbegeleidingkindmalthastudiecoaching
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht