Studiekeuzeproblemen: de keuze is enorm

Studiekeuzeproblemen: de keuze is enorm

Door: Maltha studiecoaching op 22 dec 2015

Er wordt tegenwoordig verwacht van jongeren dat ze een studiekeuze maken die weloverwogen is. Zo wordt er door de overheid van studenten verwacht dat ze zo snel mogelijk hun studie halen.

Mede daardoor is het van groot belang om meteen de juiste studie te kiezen. Echter wordt het er door het enorme aanbod qua studies niet makkelijker op gemaakt om een weloverwogen studiekeuze te maken. Een enkeling weet van jongs af aan wat hij of zij later worden.

Op tijd beginnen met de zoektocht

Het lijkt voor veel scholieren nog ver van hun af te staan; wat ga ik doen als ik straks mijn diploma behaald heb?
Ze kunnen echter niet vroeg genoeg beginnen met het oriënteren naar een vervolgstudie. Het belang hiervan komt al naar voren tijden het kiezen van een profiel. Dit proces zo vroeg mogelijk inzetten brengt vele voordelen met zich mee.  Hiermee wordt namelijk het enthousiasme en de passie voor een bepaalde studie of beroep aangewakkerd. Tegelijkertijd wordt het korte termijn denken van middelbare scholieren geminimaliseerd. Scholieren zijn hierdoor meer gemotiveerd wat leidt tot betere resultaten en minder grote vraagtekens na de examenperiode.

Ga het gesprek aan

Bij het kiezen van een profiel is het daarom al van belang te focussen op het kunnen en de passie van een individu. Ga daarom op tijd in gesprek met uw kind. Waar liggen zijn of haar interesses? Wat zijn de sterke en minder sterke kanten? Het bespreekbaar maken kan ervoor zorgen dat een kind bijtijds gaat nadenken waar zijn of haar interesses liggen. Focus je daarom op de combinatie van passie en het kunnen van uw kind! Ga samen met uw kind op onderzoek uit. Vaak leggen kinderen voor zichzelf de nadruk op negatieve dingen, in vakken waar ze niet goed in zijn bijvoorbeeld, maar ook op sociaal-emotioneel vlak. Ieder kind heeft echter zijn kwaliteiten. Als deze vroeg genoeg belicht worden, is dit een goede stap in de richting van een weloverwogen studiekeuze.

Studiekeuze onderzoek bij Maltha studiecoaching

Op het hoofdkantoor in Bilthoven bij Maltha studiecoaching worden alle onderzoeken en testen afgelegd. Zo ook het studiekeuzeonderzoek / beroepskeuze onderzoek. Leerlingen van nu hebben veel meer bronnen tot hun beschikking met informatie en meer keuzemogelijkheden dan vroeger. Dit is fantastisch, maar het maakt een keuze maken ook moeilijker. Als alles 'wel leuk' lijkt, wat moet je dan? Een beroepskeuze onderzoek bij Maltha studiecoaching kan dan uitkomst bieden. Met behulp van diverse testen wordt een concreet beeld van iemands capaciteiten, persoonlijkheid en interesses gemaakt. Het onderzoek wordt afgesloten met een analyse, rapportage en een eindgesprek. Maltha studiecoaching helpt ook nog met vele andere onderzoeken en testen, klik hier voor het gehele aanbod.


studiekeuze
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling


* = verplicht